Europese rechter torpedeert Nederlands flitsfaillissement na bezwaar vier gedupeerden
De hoogste Europese rechter heeft donderdag een streep gezet door het Nederlandse flitsfaillissement. Werknemers die hierdoor op straat zijn komen te staan, kunnen als gevolg van deze uitspraak hun oude baan opeisen.
De zaak was aanhangig gemaakt door vier medewerksters van kinderopvang Estro, dat in 2014 failliet ging. Een maand later ging de kinderopvang verder onder de naam Smallsteps. Meer dan 1.000 van de 3.600 werknemers kwamen op straat te staan. Estro was met 380 vestigingen de grootste kinderopvangbedrijf van Nederland.
Anders dan bij een gewoon faillissement wordt bij een flitsfaillissement al vooraf een doorstart voorbereid waardoor de onderneming zo veel mogelijk zijn eigen belangen probeert veilig te stellen. Flitsfaillissementen, ook pre-packs genoemd, liggen daardoor al langer onder vuur. Het voordeel is dat bedrijven, vaak in afgeslankte vorm, snel verder kunnen. Nadeel is dat schuldeisers en personeel zich benadeeld voelen. Leveranciers blijven zitten met openstaande rekeningen.
Vakbonden stellen dat bedrijven de constructie gebruiken om goedkoop te reorganiseren. Vooral oudere werknemers worden ontslagen. Personeel dat wel mee kan naar de nieuwe onderneming moet doorgaans genoegen nemen met slechtere arbeidsvoorwaarden.
Oude baan
Door de uitspraak zijn alle duizend ex-Estro werknemers officieel dus in dienst bij Smallsteps, want 'Europees recht is dwingend', zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam. 'Maar om ook met terugwerkende kracht recht op salaris te hebben, hadden ze bij het bedrijf kenbaar moeten maken dat ze wilden doorwerken. Dat hebben in elk geval de vier gedaan die de rechtszaak hebben gevoerd. Maar de anderen kunnen wel bij Smallsteps aankloppen voor een ontslagvergoeding. Het is de vraag of Smallsteps dat kan betalen en daardoor niet alsnog omvalt.'
Andere bedrijven die zijn doorgestart na een flitsfaillissement zijn kledingketen McGregor, garnalenkwekerij Heiploeg, postorderbedrijf Neckermann.com, lingerieontwerpster Marlies Dekker, de Schoenenreus, champignonkwekerij Prime Champ en de Free Record Shop.