'Europese effectenmarkten openen licht lager'

AMSTERDAM (ANP) - De futures wijzen op een licht lagere opening van de Europese effectenbeurzen. Marktkenners voorzien lichte winstnemingen na de forse koerswinsten van afgelopen week. De verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten zat al in de koersen verwerkt.

De AEX-index in Amsterdam komt naar verwachting onder druk te staan door tegenvallende cijfers van het zwaarwegende staalconcern ArcelorMittal. Het concern heeft last van een dalende vraag naar zijn producten. ,,Ze merken de effecten van de verslechterende economie'', aldus Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Hij verwacht dat de AEX-index ongeveer 1 punt lager opent. De belangrijkste beursgraadmeter op het Damrak ging dinsdag voor de derde handelsdag op rij omhoog en sloot op een stand van 291,13 punten, een winst van 18,12 punten, ofwel 6,6 procent. Sinds vorige week maandag is de index bijna 23 procent gestegen.

Terugval

Koenders voorziet een dezer dagen een terugval, na de herstelrally van de afgelopen week. Het effect van de verkiezingen is dan weer uitgewerkt en beleggers zullen hun aandacht weer richten op de economische ontwikkelingen. ,,De vraag is wanneer beleggers daarna weer instappen'', aldus de handelaar.

In het Verre Oosten reageerden beleggers zeer enthousiast op de overwinning van Obama. De toonaangevende Nikkei in Tokio eindigde de handel met een winst van 4,5 procent op 9521,24 punten.

Wall Street

Wall Street sloot dinsdag vooruitlopend op de uitslag van de verkiezingen positief. Beleggers putten moed uit de verdere daling van de rente die banken elkaar in rekening brengen, wat duidt op verbetering van de situatie op de kredietmarkten.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 3,3 procent hoger op 9625,28 punten. De S&P-500 index klom 39,45 punten tot 1005,75 punten. Dat komt neer op een winst van 4,1 procent. Technologiebeurs Nasdaq ging 3,1 procent vooruit tot 1780,12 punten.

Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak maakte voorbeurs bekend dat het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten in het derde kwartaal met 18 procent is gestegen tot 80,8 miljoen euro. Dat is beter dan de gemiddelde verwachting van analisten.

Op de valutamarkt noteerde de euro woensdagochtend 1,2905 dollar tegen 1,3010 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden