Europese consument geeft beurs moed

De Europese beurzen leken woensdagochtend hun duikvlucht voort te zetten. In Amsterdam stond de AEX-index een uur na opening net boven de 425 punten, meer dan 50 punten – 11 procent – onder de hoogste stand die vorige maand nog werd bereikt....

Van onze verslaggever Olav Velthuis

Maar in de loop van de dag herstelden de Europese beurzen zich. Wat meehielp waren cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat, waaruit blijkt dat consumenten in april fors meer geld uitgaven. In de voorafgaande maanden stagneerden die verkopen nog. Sterk herstel was te zien in Duitsland (plus 2,8 procent), Polen (2,5 procent) en Slovenië (4,4 procent). De toename is vooral te zien in winkels voor huishoudelijke artikelen en medische zaken. Ook sportartikelen en platte televisieschermen vonden gretig aftrek.

Bovendien hielpen de oliemarkten de aandelenkoersen omhoog. In New York daalde de prijs voor een vat olie met 2,3 procent naar 70,80 dollar. Dat kwam vooral door de recente toenaderingspogingen tussen de Verenigde Staten en olie-exporteur Iran. Oplopende geopolitieke spanningen waren de afgelopen maanden mede debet aan de sterk opgelopen olieprijs.

Toen in de middag ook de Amerikaanse beurs aan Wall Street positief opende, veerden de Europese beurzen verder op. In Amsterdam sloot de AEX 4,2 punten hoger op 432,1 punten. Van de 24 hoofdfondsen stegen er achttien in waarde, terwijl de koers van zes fondsen daalde. Grootste verliezer was het handelshuis Hagemeyer met een koersdaling van 1,3 procent, grootste winnaar was het uitgeversconcern Reed Elsevier. Zonder aanwijsbare reden steeg de koers 2,8 procent naar 11,69 euro.

Op de lokale markt viel de koersstijging van het biotechbedrijf Galapagos op. De marktwaarde van het bedrijf steeg 5 procent nadat het bekendmaakte met de Britse farmaciereus GlaxoSmithKline te gaan samenwerken. Uit die samenwerking moet onder meer een nieuw geneesmiddel voor de gewrichtsaandoening artrose voortkomen.

Het supermarktconcern Ahold werd woensdag slapend rijk. De beurskoers van de supermarktketen Schuitema, waarvan Ahold de meerderheidsaanhouder is, steeg 8,4 procent. Dat was voor Schuitema, vooral bekend van de C1000, de grootste stijging in meer dan twee jaar. Woensdag werd op een speciale aandeelhoudersvergadering Bert Roetert tot nieuwe directeur benoemd. De vorige directeur, Jan Brouwer, moest onlangs vanwege een verschil van inzicht opstappen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden