Europese Commissie wil nationaal genbeleid

De Europese Commissie wil dat EU-landen voortaan zelf mogen beslissen of ze het telen van genetisch aangepaste gewassen toestaan of verbieden. EU-commissaris John Dalli (Gezondheid en Consumentenbescherming) heeft dat dinsdag voorgesteld aan de EU-landen en Europarlement.

Volgens Dalli moeten landen meer vrijheid krijgen om zelf beslissingen te nemen over genetisch aangepaste maïs, soja en andere gewassen zodat ze lokale, regionale en nationale belangen beter kunnen laten meewegen in hun besluit.

Risico's


De teelt van gengewassen is in Europa al jaren omstreden. Tegenstanders vrezen risico's voor de natuur en de gezondheid. Voorstanders wijzen echter op een efficiëntere teelt, waardoor meer mensen te eten zouden hebben.

Ministers van de 27 EU-landen waren steeds te verdeeld om te beslissen over teelt van een nieuwe genetisch aangepaste variant. Oostenrijk was nogal eens tegen, Nederland vrijwel steeds voor. Door de verdeeldheid moest steeds de Europese Commissie de knoop doorhakken, waarmee niemand gelukkig was.

Greenpeace


Huidig EU-voorzitter België heeft al gemeld erg enthousiast te zijn over het voorstel van de Europese Commissie. De Belgische minister van Landbouw Sabine de Laruelle wil het voorstel al in september en oktober op de agenda zetten van EU-beraad met haar collega's uit onder meer Nederland.

Milieubeweging Greenpeace is allesbehalve gelukkig met het voorstel. De organisatie vreest dat Nederland de genteelt zal toelaten. ‘Als het wordt aangenomen, krijgen gentechbedrijven als Monsanto en BASF in feite vrij spel’, zegt Herman van Bekkem, campagneleider duurzame landbouw bij Greenpeace. ‘Minister Verburg zou een voorbeeld moeten nemen aan landen als Oostenrijk en Luxemburg, die niet slechts dansen naar de pijpen van de sector, maar mens en milieu beschermen tegen de risico's die kleven aan gentech.’

Guy Verhofstadt, leider van de liberale fractie in het Europarlement, is eveneens ongelukkig. Hij is tegen het teruggeven van bevoegdheden aan de landen. Verhofstadt vindt dat de Europese Commissie haar verantwoordelijkheid verzaakt. Hij vindt dat Brussel een gevaarlijk precedent schept door de beslissing voortaan over te laten aan de landen zelf. ‘Zulke zaken van Europees belang moeten we gezamenlijk aanpakken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden