Europese Commissie wil aparte begroting voor de eurolanden

De Europese Commissie komt in het voorjaar van 2017 met plannen voor een Europese werkloosheidsverzekering en een aparte begroting voor de eurozone. De ministers van Financiën steunen een verdere vervlechting van de eurolanden, maar over de manier waarop en de snelheid waarmee bestaat grote verdeeldheid.

Het eurologo voor het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.Beeld afp

'Een zeer gevoelig onderwerp', concludeerde de Slowaakse minister Peter Kazimir vrijdagavond na afloop van de vergadering met zijn EU-collega's die hij voorzat. Zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble had hem zelfs geadviseerd het onderwerp überhaupt niet ter sprake te brengen; minister Jeroen Dijsselbloem was evenmin erg enthousiast. Volgens Kazimir zit de architectuur van de eurozone echter 'vol met gaten' en is verdere integratie van de eurolanden 'onvermijdelijk.'

Met een gewaagd discussiestuk bracht Kazimir het debat zeker op gang. Volgens Kazimir hebben de eurolanden behoefte aan een gezamenlijk bufferfonds om economische schokken op te vangen nu ze dat niet meer kunnen door de koers van hun munt te verlagen.

Vier jaar geleden presenteerden de 'vijf presidenten' (van de EU, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, de Eurogroep en het Europees Parlement) minder vergaande voorstellen. Die sneuvelden op onwil en afkeer bij een flink deel van de eurolanden.

Allergie

Kazimir onderkent 'de allergie tegen de term verdieping van de eurozone', maar voor hem wegen de financiële risico's van nietsdoen zwaarder. 'Desintegratie is geen optie.' In zijn voorstel krijgt de begroting van de eurozone de vorm van een werkloosheidsverzekering (de EU vult de nationale WW aan bij grote crises), van een 'slechtweerfonds' om klappen op te vangen of een speciaal investeringsfonds. De extra buffer moet voorkomen dat landen in grote problemen raken en de hele eurozone meeslepen.

De ECB is een uitgesproken voorstander. ECB-bestuurder Vitor Constâncio benadrukte dat het monetaire beleid van zijn bank moet worden aangevuld met een gecoördineerde begrotingspolitiek van de eurolanden. Volgens Constâncio leidt de nieuwe buffer - gefinancierd door de lidstaten - niet tot een permanente transfer van miljarden van rijk naar arm.

Nederland, Duitsland en Finland vrezen daar wel voor. Zij hamerden vrijdag op naleving van het Stabiliteitspact (dat bepaalt dat het financieringstekort van de eurolanden niet hoger mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product). Dat zou een buffer overbodig maken. De Oostenrijkse minister Hans Jörg Schelling zei bij aankomst in Bratislava 'zeer pessimistisch' te zijn over de haalbaarheid van een buffer. De meeste eurolanden zijn echter wel te vinden voor een nieuw financieel instrument voor de eurozone. Ook niet-eurolanden kunnen eraan meedoen.

Brexit

De regeringsleiders van zeven zuidelijke landen (Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland, Portugal, Cyprus, Malta) riepen vrijdag tijdens een topontmoeting in Athene eveneens op tot verdere integratie van de eurozone. Het is hun inbreng voor de aparte top van de Europese regeringsleiders volgende week over de toekomst van de EU zonder Groot-Brittannië.


Europees Commissaris Valdis Dombrovskis (euro) kondigde aan op korte termijn een groep experts bij elkaar te zetten die de plannen voor de eurozone moet uitwerken. Op basis daarvan presenteert de Commissie komend voorjaar een 'witboek', een reeks suggesties, waarna de lidstaten uiteindelijk een beslissing nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden