Europese Commissie komt met voorstel dat financieel hart Londen hard kan treffen

In het spel rond de Brexitonderhandelingen komt de Europese Commissie (EC) donderdag met een voorstel dat de Londense City midscheeps kan treffen.

Jeroen van Wensen
Jean-Claude Juncker. Beeld anp
Jean-Claude Juncker.Beeld anp

Clearinghuizen die zich bezighouden met transacties in euro's moeten binnenkort gevestigd zijn in het eurogebied. Dat schrijft de Financial Times die zegt inzage te hebben gekregen in het voorstel.

Clearinghuizen vervullen een belangrijke functie op de financiële markten. Zij zorgen onder meer voor de administratie en afwikkeling van een aandelentransactie tussen koper en verkoper. Nu vindt driekwart van de clearing van financiële transacties in euro's plaats in Londen. Dagelijks gaat dat om 850 miljard euro.

Toezicht Britse centrale bank

De Europese Centrale Bank (ECB) vindt al langer dat clearinghuizen die eurotransacties verwerken in het eurogebied gevestigd zouden moeten zijn. In tijden van spanningen op de financiële markten kan de ECB meer grip houden op dit cruciale onderdeel van het financiële systeem.

De Britten hebben zich altijd met succes weten te verzetten tegen de visie van de ECB. Engeland betaalt weliswaar niet met de euro, maar het valt wel onder de financiële regels van de EU.

De uittreding uit de EU maakt die zienswijze van de Britten onhoudbaar. Na de Brexit staan de clearinghuizen in Londen niet meer onder toezicht van de ECB, maar onder toezicht van de Britse centrale bank. De Britten zijn voorstander van internationale toezichtregels op clearinghuizen (die onder meer gelijk zijn in de EU, de VS en Japan).

Meer lezen?

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de Brexit.

Gedwongen verhuizing

Dan maakt het volgens de Britten niet uit waar de clearinginstelling is gevestigd. Een andere mogelijkheid is dat Europese toezichtregels van toepassing zijn op Londense clearinghuizen, iets wat de EC volgens de Financial Times voortaan alleen nog wil toestaan voor kleinere clearinghuizen. Het is niet verwonderlijk dat de Britten er alles aan doen om de clearingindustrie te behouden.

Een gedwongen verhuizing naar het eurogebied kan de City 83 duizend banen kosten, becijferde consultancyclub EY in 2016. Amsterdam, Parijs en Frankfurt strijden om de financiële instellingen die als gevolg van de Brexit Londen verlaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden