Europese Commissie: kabinet moet sterke toename zzp'ers aan banden leggen

Het nieuwe kabinet moet de sterke toename van het aantal zzp'ers aan banden leggen. De groei van deze groep zelfstandigen die vaak niet of slecht zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid, onvoldoende pensioen opbouwt en weinig verdient, vormt een bedreiging voor de houdbaarheid van de sociale zekerheid. Dat schrijft de Europese Commissie in de vanmorgen gepubliceerde aanbevelingen voor Nederland.

Zzp'ers aan het werk in een verzamelgebouw. Beeld anp

De Commissie raadt Nederland verder aan loonstijging aan te moedigen en de aftrekbaarheid van de hypotheekrente verder te beperken. Ook moet de nieuwe regering meer geld uittrekken voor investeringen in onderzoek, duurzame energie en de huizenbouw aanjagen door de vergunningprocedures te versnellen. De jaarlijkse landenaanbevelingen van Commissie zijn een gevolg van de eurocrisis en moeten voorkomen dat de lidstaten financieel en economisch ontsporen. De landen voeren de adviezen echter maar in beperkte mate uit.

Over Nederland is de Commissie op hoofdlijnen zeer te spreken. Er is een overschot op de begroting en de staatsschuld daalt dit jaar onder het toegestane maximum van 60 procent. Problematisch is echter het aanhoudend hoge overschot op de handelsbalans. 'Dit overschot betekent dat de (financiële) middelen niet optimaal worden aangewend, waardoor kansen worden gemist voor meer groei en welvaart', aldus de Commissie.

Zij wijst verder op de risico's van de snelle opmars van het aantal zzp'ers en mensen met tijdelijke contracten. Omwille van de houdbaarheid van het sociale stelsel, zou het kabinet het aantrekkelijker moeten maken voor werkgevers om mensen weer in vaste dienst te nemen. De Commissie acht het ook hoog tijd dat Nederland meer doet aan de werkloosheid onder migranten.

Volgens de Commissarissen Dombrovskis (euro) en Moscovici (economische zaken) moeten de EU-landen de aanhoudende economische groei (circa 2 procent per jaar) aangrijpen voor investeringen en hervormingen. Commissaris Thyssen (sociale zaken) hamerde vanmorgen ook op het belang van scholing van werklozen. 'De bladzijde van de crisis hebben we omgeslagen. Het is nu tijd voor het sociale hoofdstuk.'

De Commissie stelt verder voor dat Portugal en Kroatië uit de buitensporige-tekortprocedure worden gehaald. Landen die daarin zitten wegens een te groot begrotingstekort (boven de 3 procent) staan onder strikt toezicht van de Commissie. De financiële situatie van Portugal en Kroatië is echter zodanig verbeterd dat beide landen van de Commissie uit het strafbankje mogen. Voor Griekenland, Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië is dat nog niet het geval. De verwachting is dat volgend jaar alleen Parijs en Londen nog onder toezicht staan. Het zijn de ministers van Financiën die beslissen over het beëindigen van de tekortprocedure.

Meer lezen?

Waarom zzp'ers de economie te gronde richten
Ondanks alle jubelverhalen over het vrije ondernemerschap kunnen veel zzp'ers amper rondkomen. En ze jagen ook de samenleving op kosten.

Geen baan voor de onverzekerde zzp'er

Petra Hameleers (54) had zich net afgedroogd na het douchen toen er op 13 juni 2014 iets knapte onder haar schedeldak. Een hersenbloeding. Door haar korte avontuur als ZZP'er, kon ze fluiten naar een uitkering.

Zzp'ers helpen elkaar steeds vaker bij ziekte
Steeds meer zzp'ers sluiten zich aan bij zogenoemde 'broodfondsen'. Daarmee helpt ze elkaar financieel bij langdurige ziektes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden