Europese Commissie handhaaft groeiraming voor eurozone op 1,7 procent

Ondanks een mogelijke implosie van de Schengenzone, de wereldwijd afzwakkende economische groei en internationale conflicten (Syrië), handhaaft de Europese Commissie haar economische groeiraming voor de eurozone dit jaar op 1,7 procent.

Eurocommissaris Pierre Moscovici.Beeld anp

'Het economische herstel is verankerd maar laten we niet euforisch worden', zei eurocommissaris Pierre Moscovici donderdag bij de presentatie van de economische winterraming. 'Er is rugwind maar ook zijwind.' Voor Nederland geldt dat de lagere gasopbrengst (2 miljard euro dit jaar én volgend jaar) gecompenseerd moet worden met andere inkomsten of bezuinigingen.

De groeiraming voor 2016 is slechts een fractie lager dan de prognose van november vorig jaar (1,8 procent). Moscovici benadrukte dat de binnenlandse vraag stevig is en daarmee een stabiele bijdrage levert aan de groei. Ook profiteren bedrijven van de lage olieprijs, stijgt de export door de lage eurokoers, is de rente laag door het monetaire beleid van de ECB en krijgen de eurolanden hun begrotingen steeds beter onder controle.

Tegenover deze positieve ontwikkelingen staat een aantal potentiële risico's. Wereldwijd trekt de groei nauwelijks aan, in China zet de daling nog steeds door en Rusland zit in diepe economische problemen, net als andere 'opkomende economieën' als Brazilië. Verder kan de dalende olieprijs op den duur tot instabiliteit én ultralage inflatie leiden, wat schadelijk is voor de groei. Daarnaast wijst de Commissie op onzekerheid door conflicten als in Syrië.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank.Beeld anp

Vluchtelingenstroom

De Commissie maakt zich zorgen over de vluchtelingenstroom. Op zich leidt de komst van vluchtelingen tot groei, omdat overheden moeten investeren in opvang, scholing en zorg. De Commissie vreest echter dat als het aantal asielzoekers niet snel daalt, lidstaten hun grenzen dichtgooien en daarmee het vrij reizen en ondernemen in de EU verlammen. Moscovici verwees naar een recente Franse studie waarin de schade van herinvoering van grenscontroles op 110 miljard euro per jaar wordt geschat.

Het vaderland van de Commissaris, Frankrijk, hoeft niet te rekenen op nieuw uitstel om het financieringstekort onder de 3 procent te krijgen. De afspraak is dat deze norm in 2017 gehaald wordt. Parijs moet daartoe ruim 4 miljard euro extra besparen.

Ook Spanje hoeft niet op clementie te rekenen. Madrid moet zijn tekort dit jaar onder 3 procent krijgen; volgens de Commissie dreigt een tekort van 3,6 procent. De nieuwe regering - welke dat ook wordt - zal zeker 6 miljard euro extra moeten besparen of de belastingen verhogen. De Commissie ziet de politieke impasse als het grootste economische risico voor Spanje.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Vluchtelingencrisis

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de vluchtelingencrisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden