Europese Commissie bekijkt kwestie-Kroes

De Europese Commissie onderzoekt of het nodig is maatregelen te treffen tegen oud-commissaris Neelie Kroes. In de periode dat zij eurocommissaris was, stond zij ingeschreven als bestuurder van een vennootschap op de Bahama's en dat is in strijd met de regels. Kroes heeft al erkend de gedragscode te hebben geschonden en zegt de consequenties te aanvaarden.

Neelie KroesBeeld anp

'Mevrouw Kroes heeft ons ingelicht en we gaan nu de informatie analyseren voordat we verder commentaar geven', aldus een woordvoerder van de commissie.

Kroes was van 4 juli 2000 tot 1 oktober 2009 bestuurder van Mint Holdings, dat voor 6 miljard dollar delen van de Amerikaanse energiereus Enron wilde overnemen. Die deal ketste af in de zomer van 2000. Van 22 november 2004 tot 1 november 2014 was Kroes Commissaris van respectievelijk Mededinging en Digitale Agenda. Volgens de gedragscode moest ze afstand doen van al haar bestuursfuncties, en bovendien alle functies en belangen in de voorgaande tien jaar melden in een openbaar register.

Dit schrijven Het Financieele Dagblad en Trouw op basis van documenten die in het bezit zijn van de Süddeutsche Zeitung en het internationale consortium voor onderzoeksjournalisten (ICIJ) waarvan de kranten deel uit maken.

Het FD en Trouw wijzen erop dat er destijds al discussie was over de banden van Kroes met het bedrijfsleven. Zo had ze een adviesfunctie bij het Amerikaanse Lockheed Martin niet opgegeven, omdat dit volgens Kroes een eenmalig project was.

Kroes erkent overtreding

Kroes erkent tegen de kranten dat ze formeel in overtreding was tegen de gedragscode. Haar advocaat heeft de voorzitter van de Europese Commissie ingelicht. Kroes zou er van uit zijn gegaan dat ze al sinds 2002 was uitgeschreven op de Bahama's. Dit zou door een administratieve fout pas zijn gebeurd in 2009.

Vanuit linkse fracties in het Europees Parlement klonk de oproep de regels voor (oud-)commissarissen aan te scherpen. EU-parlementariër Dennis de Jong (SP) noemt de kwestie-Kroes onderdeel van de Brusselse 'beerput'. Paul Tang (PvdA) vindt het verweer van Kroes dat ze niets van de inschrijving zou hebben geweten 'onbegrijpelijk zwak'.

De 'BahamaLeaks' tonen opnieuw de behoefte aan transparantie rond het eigendom van bedrijven, stelt de anticorruptieorganisatie Transparancy International Europe: 'Zonder dit lek zou de band van Kroes met de voorgenomen Enron-deal geheim zijn gebleven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden