Europese beurzen weer onderuit

Het vertrouwen op de Europese effectenmarkten leek donderdag volledig zoek. De aandelenkoersen gingen over een breed front onderuit, veroorzaakt door angst en onzekerheid over de economische ontwikkelingen....

ANP

De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, sloot met een verlies van 10,30 punten (4,3 procent) op 227,82 punten. Daarmee bereikte de hoofdindex in Amsterdam een niveau dat sinds maart 2003 niet meer is gezien. De MidKap-index voor middelgrote ondernemingen daalde 5,1 procent tot 301,93 punten. De grote Europese beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen verloren 3,1 tot 3,5 procent.

‘Een demoraliserend gevoel. We hebben een zeer emotionele markt waar het wantrouwen heel erge vormen begint aan te nemen’, zei Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers.

Ahold was in de AEX de enige uitschieter in positieve zin nadat het bedrijf goede cijfers over het derde kwartaal had gepresenteerd. De koers steeg 8,9 procent. ‘Dat waren prachtcijfers’, zei Zwaneveld. ‘Voor de Kerst is er een beetje een gemengd beeld. Houden consumenten de hand of de knip of is het feit dat de trektocht naar restaurants uitblijft gunstig?’

Verzekeraar Aegon en bankverzekeraar ING stonden met zware verliezen onderin de AEX. Aegon verloor 5,8 procent, terwijl ING 8,9 procent onderuit ging. ‘De teloorgang van ING is een ‘never ending story’. Schijnbaar vinden beleggers ING niet transparant genoeg’, zei Zwaneveld.

Staalconcern ArcelorMittal ging 10,6 procent onderuit en was de grootste daler in de AEX. Het aandeel is sinds de hoogste stand van afgelopen juni een slordige 80 procent omlaag gedenderd, vooral door dalende grondstofprijzen en een afnemende vraag.

Bij de kleine fondsen was TKH Group, het voormalige Twentsche Kabel, een van de grootste dalers met een min van 11,7 procent. Het bedrijf had voorbeurs gemeld niet immuun te zijn voor de afzwakkende economie en te verwachten dat het hiervan de effecten zal zien.

De olieprijs zakte donderdag verder weg. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 5 procent goedkoper en kostte 50,80 dollar. Deze daling zette de koersen van de grote Europese olieconcerns onder druk. Zo verloren Total in Parijs, BP ging in Londen Shell in Amsterdam 4,4 tot 6,7 procent.

De euro stond op 1,2510 dollar, tegen 1,2595 dollar aan het einde van de handelsdag woensdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden