Europese beurzen somber het weekend in

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen sloten de week somber af. De markt bleef ongerust over de voortgaande kredietcrisis en de afkoeling van de Amerikaanse economie.

De AEX-index sloot 6,38 punten (1,4 procent) lager op 446,53 punten. De MidKap, de graadmeter voor middelgrote fondsen, sloot op een verlies van 6,38 punten (1 procent) op 620,16 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen gingen 1,4 tot 1,7 procent omlaag.

Vrijdag bleek dat de gezinsbestedingen en de persoonlijke inkomens in de VS meer dan verwacht zijn toegenomen. Dat kon de markt echter maar even bekoren. Later op de dag werd een belangrijker macrocijfer, het door de Universiteit van Michigan gemeten consumentenvertrouwen, bekendgemaakt. Het sentiment was iets beter dan verwacht, maar fors lager dan vorige maand.

Ing sterkste daler

De bevestiging van Ben Bernanke, de topman van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dat de Amerikaanse economie dichtbij een recessie is, was slecht nieuws voor beleggers. De opgelopen inflatie, een zwakke dollar en de hoge olieprijs bevalt ze ook geenszins. ,,Beleggers zijn als de dood voor stagflatie waarbij economische stagnatie samengaat met inflatie'', aldus handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

Op de Europese beurzen was de financiële sector in doorsnee in mineur. In de AEX hoorden Ing en Aegon met een verlies van 2,4 procent bij de sterkste dalers. Fortis leverde 1,9 procent in. De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re was echter een van de positieve uitzonderingen onder de financials en ging op de beurs in Zürich 4,8 procent vooruit. Swiss Re boekte weliswaar een lagere nettowinst, maar de winstdaling viel volgens analisten mee.

Heineken schitterde

De maker van navigatiesystemen TomTom bungelde met een verlies van 4,8 procent onderaan de AEX, zonder dat hier een specifieke reden voor was. Bierbrouwer Heineken schitterde bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een plus van 2,9 procent. Beleggers zochten gezien de onzekere economische vooruitzichten hun toevlucht in dit defensieve aandeel.

Op de beurs in Amsterdam kregen beleggers de jaarcijfers van enkele kleinere fondsen te verwerken. Wavin kelderde met 7,6 procent, hoewel deze producent van buizen en leidingsystemen een winstgroei van bijna 27 procent over 2007 had gerapporteerd. De markt schrok echter van een aantal indicatoren die volgens Wavin duiden op ,,minder gunstige'' marktomstandigheden. Ook kan het bedrijf niets aangeven over de invloed van de kredietcrisis.

Spyker onderuit

Spyker ging met 13,4 procent onderuit als gevolg van winstnemingen. De koers van de producent van sportwagens liep eerder deze week juist op, zonder dat daar een specifieke reden voor was.

Brunel ging met 5 procent achteruit, hoewel het bedrijfsresultaat van de detacheerder vorig jaar licht boven de eigen verwachting uitkwam. Het bedrijf verwacht dit jaar een ,,significante'' groei van de omzet en de winst.

Staatsobligaties

De Europese staatsobligaties wonnen terrein. De toonaangevende dertigjarige Duitse Bund future noteerde 0,7 procent hoger op 116,91.

De euro stond vrijdag bij het slot van de Europese beurshandel op 1,5192 dollar tegen 1,5180 dollar aan het eind van de handel donderdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden