'Europese beurzen openen lager'

AMSTERDAM (ANP) - De futures op de Europese beurzen duiden erop dat zij donderdag lager zullen openen, na een gemengd slot van Wall Street de avond ervoor. De markt kreeg cijfers voor de kiezen van financiële fondsen als BNP Paribas en Axa. In Amsterdam maakte SNS Reaal tegenvallende cijfers bekend.

De bankverzekeraar leed vorig jaar een nettoverlies van 504 miljoen euro. Dat is veel meer dan verwacht: analisten rekenden gemiddeld op een verlies van 204 miljoen euro. De onrust op de financiële markten heeft het bedrijf in 2008 voor 726 miljoen euro negatief beïnvloed.

De Franse bank BNP Paribas, die een deel van Fortis wil kopen, leed in het vierde kwartaal verlies. Het verlies van 1,37 miljard euro was verwacht. Volgens de bank zullen de marktomstandigheden ook in 2009 zwaar blijven.

Axa

Diezelfde mening is de Franse verzekeraar Axa toegedaan, die in de tweede helft van vorig jaar een kleiner dan verwacht verlies boekte. De nettowinst over het hele jaar daalde met 83 procent tot 923 miljoen euro, nadat het bedrijf zo'n 1,8 miljard euro aan lasten moest nemen. Het verlies over de tweede jaarhelft kwam uit op 1,24 miljard euro.

In Amsterdam kwam nog een aantal kleinere fondsen met de resultaten naar buiten. Biotechnologiebedrijf Octoplus liet weten dat het vorig jaar een nettoverlies heeft geleden van 6,2 miljoen euro bij een omzet van 16,9 miljoen euro. Het bedrijf verwacht dit jaar een stijging van de inkomsten tot 19 miljoen euro en is van plan nieuwe aandelen uit te geven om geld op te halen.

Winst Docdata stijgt

Internetdienstverlener Docdata zag de nettowinst het afgelopen jaar met 0,3 miljoen euro stijgen tot 3,7 miljoen euro. Het bedrijf profiteerde onder meer van de groei in online bestedingen en verwacht ondanks de moeilijke economische situatie verder te kunnen groeien.

Toeleverancier aan de chipindustrie BE Semiconductor Industries (Besi) heeft door de verslechterende marktomstandigheden in het vierde kwartaal een nettoverlies geleden van 3,9 miljoen euro.

Dow Jones

Woensdag sloot de belangrijkste graadmeter in Amsterdam 0,13 punt (0,1 procent) hoger op 238,30 punten. De MidKap-index verloor 1,5 procent tot 303,53 punten.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot, na de gehele dag tussen winst en verlies geschommeld te hebben, praktisch onveranderd op een stand van 7555,63 punten. De breed samengestelde S&P 500-index eindigde 0,1 procent lager op 788,42 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,2 procent op 1467,97 punten.

Tokio

Op de beurs in Tokio boekte de toonaangevende Nikkei-index een winst van 0,3 procent tot 7557,65 punten.

De euro stond donderdagochtend op 1,2585 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt nog op 1,2530 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden