Europese beurzen negatief weekend in

AMSTERDAM (ANP) - De koersenborden van de meeste toonaangevende Europese effectenbeurzen bleven vrijdag de hele dag rood gekleurd. De financiële sector had het zwaar als gevolg van de slechte kwartaalcijfers van de Amerikaanse verzekeraar AIG.

De olieprijs bereikte in New York een nieuw recordniveau en dat was ook slecht voor de aandelenhandel.

In Amsterdam koerste de Nederlandse hoofdgraadmeter AEX 0,9 procent lager op 480,40 punten. De MidKap-index voor het middensegment ging met 1 procent naar beneden tot 675,69 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden 1 tot 1,9 procent.

Geen animo financiële fondsen

Net als het voorgaande kwartaal hakten de gevolgen van de kredietcrisis er bij AIG flink in. Het concern presenteerde daardoor donderdag na de sluiting van de effectenbeurzen in New York een recordverlies van 7,8 miljard dollar.

Ook toonden beleggers geen animo om in financiële fondsen te stappen na berichten dat de door de kredietcrisis zwaar getroffen Amerikaanse bank Citigroup mogelijk voor ongeveer 400 miljard dollar aan bezittingen wil verkopen om extra kapitaal op te halen.

Klappen Fortis en ING

Fortis en ING kregen in Amsterdam klappen. Ze incasseerden verliezen van respectievelijk 0,6 procent en 1,6 procent. Het aandeel van verzekeringsconcern Allianz daalde op de beurs in Frankfurt met 1 procent. Dochteronderneming Dresdner Bank had net als AIG veel last van de kredietcrisis en leed in het eerste kwartaal een operationeel verlies van 453 miljoen euro. Dresdner schreef 845 miljoen euro af.

De olieprijs steeg in New York tot boven de 125 dollar per vat ruwe olie. Europese oliefondsen stonden hierdoor lager. Total daalde 0,8 procent in Parijs. BP ging in Londen 0,7 procent omlaag. Shell ging in de AEX met 1,1 procent achteruit.

Kwartaalcijfers Ahold

Met een verlies van 3,4 procent stond de maker van navigatiesystemen TomTom helemaal onderaan de hoofdgraadmeter. ,,Een gevolg van winstnemingen na de koerswinsten van de afgelopen dagen'', aldus een handelaar.

Ahold was met 1,4 procent de koploper van een klein groepje stijgers bij de hoofdfondsen. Het supermarktbedrijf maakte voorbeurs een omzet van 7,5 miljard euro over het eerste kwartaal bekend. Dit is een daling van 1,3 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2007. Het supermarktconcern leed onder de zwakke dollar. Analisten noemden de cijfers redelijk.

Grootste verliezer

Het middelgrote fonds Advanced Metallurgic Group (AMG) blonk uit op het Damrak, na mooie kwartaalcijfers. Deze toeleverancier aan de ruimte- en luchtvaartindustrie boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst van 22,5 miljoen dollar, ruim drie keer zo veel als een jaar eerder. De omzet steeg met 22 procent. AMG maakte een koerssprong van 5,6 procent.

Wessanen was in de MidKap met 2,9 procent de grootste verliezer in de MidKap. Het voedingsmiddelenbedrijf boekte weliswaar een lichte verbetering van de winst voor rente en belasting (ebit), maar over de hele linie waren de kwartaalcijfers beneden de verwachtingen van analisten.

De euro stond vrijdagmiddag op 1,5448 dollar tegen 1,5410 dollar aan het eind van de Europese beurshandel op donderdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden