Europese beurzen lopen verliezen deels in

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen hebben woensdag in de middaghandel een deel van de eerder geleden verliezen goedgemaakt. Het sentiment verbeterde door een licht herstel van de Amerikaanse effectenbeurzen, die dinsdag nog diep in het rood waren gedoken.

De toonaangevende AEX-index van de beurs in Amsterdam noteerde drie kwartier voor het slot 0,03 punt hoger op 395,76 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen verloor 0,9 procent tot 553,12 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Londen lieten verliezen optekenen van 0,2 en 0,5 procent. In Parijs stond de beurs ongeveer op het niveau van het slot van dinsdag.

De Amerikaanse beurzen gingen bij de opening omhoog, na de stevige aderlating van een dag eerder. Toen drukten berichten dat zakenbank Lehman Brothers mogelijk nieuwe afschrijvingen bekend moet maken en moeite heeft nieuw kapitaal aan te trekken de stemming. Lehman meldde woensdag een miljardenverlies, maar het nieuws was minder slecht dan beleggers hadden gevreesd.

Eurogebied

De Europese financials waren woensdag desondanks het kind van de rekening, al liepen de verliezen in de loop van de handelsdag terug. In de AEX verloren Fortis, ING en Aegon 1,2 tot 1,7 procent. De Britse banken Barclays en Royal Bank of Scotland daalden in Londen 4 en 3,3 procent. Deutsche Bank moest 1,8 procent terug. In Parijs noteerden Société Générale en Crédit Agricole respectievelijk 4 en 4,1 procent in de min.

Verder werd de beurshandel beïnvloed door de verlaging van de verwachtingen voor de economische groei in het eurogebied door de Europese Commissie. De commissie rekent nu op een gemiddelde groei van 1,3 procent in 2008 in de landen waar met de euro wordt betaald. Eerder was dat 1,7 procent. De commissie verlaagde de raming voor Nederland van 2,6 naar 2,2 procent.

Grondstoffensector

Navigatiebedrijf TomTom was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Het aandeel verloor 5,6 procent. Philips noteerde 1 procent lager. Het elektronicaconcern liet weten dat het de prijzen van veel producten verhoogt om de prijsstijgingen van grondstoffen en energie het hoofd te bieden. Wel herhaalde het bedrijf de doelstellingen uit het strategische plan Vision 2010.

De grondstoffensector gaf enig tegenwicht in de AEX met koerswinsten van 0,5 en 3,2 procent voor zwaargewichten Shell en ArcelorMittal. Toeleverancier voor de oliesector SBM Offshore deed het ook goed met een plus van 2,1 procent. Bodemonderzoeker Fugro zakte evenwel na een sterke start weg en noteerde aan het begin van de middag 0,9 procent in de min.

CSM

Bij de middelgrote fondsen was voedingsmiddelenbedrijf CSM voor de tweede dag op rij de sterkste stijger. De onderneming kwam eerder deze week met goed nieuws over een bioplastic dat het samen met het Zwitserse Chemtech heeft ontwikkeld. Woensdag stond het aandeel ruim 1,7 procent in de plus.

De prijs van een vat ruwe olie bleef woensdag stabiel en was met 103,45 dollar wat lager dan bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De OPEC maakte in de nacht van dinsdag op woensdag bekend dat zij de productie verlaagt. Daar hadden analisten niet op gerekend. De prijsstijging die dit tot gevolg had, viel evenwel mee omdat de orkaan Ike de olie-installaties in de Golf van Mexico lijkt te sparen.

Bovendien trok de koers van de dollar ten opzichte van de euro verder aan. De euro noteerde woensdagochtend een stand van 1,4090 dollar. Bij het slot van de beurshandel op dinsdag was de Europese eenheidsmunt 1,4200 dollar waard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden