Europese beurzen licht in de plus

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten vrijdag aan het begin van de middag overwegend kleine plussen zien. De MidKap-index voor middelgrote ondernemingen won zelfs 1,4 procent en brak door de grens van 400 punten. Beleggers zijn verder in afwachting van een groeicijfer over de Amerikaanse economie dat in de middag wordt gepubliceerd.

De AEX-index stond aan rond 13.00 uur 0,35 punten hoger op 284,17 punten, een winst van 0,1 procent. De MidKap-index ging 1,4 procent ofwel 5,4 punten omhoog tot 403,59 punten. Het is voor het eerste sinds november vorig jaar dat de index boven de 400 punten noteert. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen noteerden tot 0,1 procent hoger.

,,De 400-puntengrens is misschien psychologisch belangrijk, maar verder niet'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Dresdner VPV. ,,Het blijft verder erg sterk op de Europese beurzen. Gisteren had je een prachtige winst en het is prima als die wordt vastgehouden.''

Air France-KLM

Op het Damrak stond luchtvaartmaatschappij Air France-KLM na de publicatie van tegenvallende resultaten over het tweede kwartaal 4,85 procent lager. Logistiek concern TNT won 1,2 procent. ING verhoogde voorbeurs het beleggingsadvies voor het aandeel TNT.

Uitgeefconcern Reed Elsevier stond 1 procent hoger. Donderdag verloor het aandeel nog 12,6 procent nadat het concern beleggers verraste met de aankondiging van een nieuwe aandelenemissie. ,,De snelheid waarmee de aandelen zijn geplaatst, binnen een dag, neemt een stuk onzekerheid weg bij beleggers'', verklaart Plomp de winst voor het aandeel.

Crown Van Gelder

Voorbeurs publiceerde papierproducent Crown Van Gelder de halfjaarcijfers. Het bedrijf heeft het afgelopen halfjaar veel profijt gehad van de sterk gedaalde grondstoffenkosten. Het aandeel klom 3,2 procent.

Het Brits-Nederlandse automatiseringsbedrijf Logica won bijna 9 procent na een gunstig analistenrapport van het Amerikaanse Morgan Stanley. De onderneming voerde daarmee de lijst aan in de MidKap.

Financiële sector

Verder deed de financiële sector in heel Europa goede zaken. Op het Damrak won verzekeraar Aegon 2,2 procent. Bankverzekeraar ING liet een plus van 2,7 procent zien.

Oliemaatschappijen hadden het vrijdag daarentegen zwaar. De prijs van een vat ruwe olie daalde met 0,2 procent tot 66,80 euro. BP en Shell doken tot 1 procent in de min. Het Franse Total, dat vrijdag tegenvallende cijfers publiceerde, daalde bijna 3 procent.

Amerikaans groeicijfer

Beleggers kijken vrijdag vooral uit naar een Amerikaanse groeicijfer over het tweede kwartaal. Naar verwachting is de economische krimp fors afgenomen ten opzichte van het eerste kwartaal.

De euro was aan het begin van de middag 1,4120 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de euro op 1,4080 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden