Europese beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De koersborden van de effectenbeurzen in Europa kleurden maandag rood. In Amsterdam reageerden beleggers negatief op de kwartaalcijfers van de hoofdfondsen ABN Amro en TNT.

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam stond na het middaguur 4,80 punten ofwel bijna 1 procent lager op 485,19 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen noteerde een daling met 0,9 procent naar 622,30 punten.

De toonaangevende graadmeters van de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs koersten tussen 0,6 procent en 0,9 procent lager. Het sentiment in Europa werd voor een groot deel bepaald door de gang van zaken op grote aandelenmarkten in de Verenigde Staten en Azië.

Alleen verliezers

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag met koersverliezen over een breed front. De Aziatische beurzen volgden Wall Street. De Nikkei-index van de beurs in Tokio daalde maandag met 1,9 procent. Als spelbederver op de beurzen wereldwijd fungeerde een tegenvallend groeicijfer van de economie in de Verenigde Staten.

De AEX-index telde maandag na het middaguur vrijwel alleen verliezers. Hagemeyer, Heineken en TomTom vormden de uitzondering met zeer bescheiden plussen.

De resultaten over het derde kwartaal van de hoofdfondsen ABN Amro en TNT kregen een slecht onthaal. Het aandeel van de bank stond 1,6 procent lager. Post- en logistiek concern TNT verloor zelfs 2,4 procent en was de sterkste daler. Bij ABN Amro was het de kostenontwikkeling die zorgen baarde onder handelaren, bij TNT had de teleurstelling over de ontwikkeling van de postdivisie de overhand. De bank maakte tegelijk met de cijfers bekend vijfhonderd banen te schrappen op het hoofdkantoor in Amsterdam. TNT liet weten zijn divisie vrachtvervoer te willen verkopen.

Dikker orderboek

Nieuws kwam er voorbeurs ook van de hoofdfondsen Fortis en Ahold. Ook die bedrijven kregen de handen niet op elkaar. De bankverzekeraar (min 0,9 procent) meldde de Poolse bank Dominet te kopen. Het supermarktconcern (min 1,7 procent) liet weten volgende week nadere mededelingen te doen over zijn toekomstige koers.

Het beeld van de MidKap-index was niet veel beter dan dat van 'grote broer' AEX. De kwartaalrapportage van ASMI viel hier eveneens niet in de smaak. Analisten hadden een dikker orderboek verwacht. Het aandeel van de toeleverancier van de chipindustrie noteerde een verlies met 1,1 procent. In de AEX deelde sectorgenoot ASML in de malaise. Het aandeel zakte met 1,6 procent.

Op de lokale markt in Amsterdam was het Tele Atlas, dat voorbeurs zijn kwartaalresultaten naar buiten bracht. Ook hier geen enthousiasme. Het aandeel van de digitale kaartenleverancier verloor 0,4 procent.

Autofabrikanten

Elders in Europa stonden de aandelen van autofabrikanten onder druk, onder meer door negatieve beleggingsadviezen over het aandeel Volkswagen. VW was met een min van 2,5 procent de op een na grootste daler in de hoofdindex van de beurs in Frankfurt. In Parijs verloren de aandelen Peugeot en Renault bovengemiddeld.

De euro deed tegen het middaguur 1,2725 dollar tegen een slot van 1,2735 dollar bij het slot van de Amerikaanse aandelenhandel op vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden