Europese beurzen hoger dankzij oliefondsen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen konden vrijdag kort voor het slot van de handel het hoofd boven water houden dankzij de zwaarwegende oliefondsen. De grote concerns Shell, BP en Total stonden flink in de plus dankzij een opgelopen olieprijs.

Eerder op de dag stonden de koersen onder druk door de oplopende spanningen rond de nucleaire ambities van Iran. De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, noteerde 0,1 procent (0,45 punt) hoger 509,83 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen noteerde 0,3 procent lager op 720,71 punten.

Elders in Europa lieten de aandelenmarkten hetzelfde beeld zien. De DAX-index in Frankfurt, de CAC-40 in Parijs en de Londense FTSE kregen er tot 0,2 procent bij.

Oplopende spanningen

De prijs van een vat olie liep ongeveer 1 procent op wegens de oplopende spanningen rondom Iran. Het Internationale Atoomenergie Agentschap IAEA liet donderdag weten dat Iran is doorgegaan met het verrijken van uranium. Iran heeft zich niet gevoegd naar een eerdere resolutie van de Verenigde Naties met daarin het verzoek met de verrijking te stoppen.

Hoge functionarissen in de Britse regering vrezen dat de Amerikaanse president Bush met militaire middelen een eind wil maken aan het conflict met Iran. Dat meldde de Britse krant The Times vrijdag.

Bankensector

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell behoorde in Amsterdam tot de winnaars met een plus van 1,3 procent. De Franse branchegenoot Total kon minder profiteren van de duurdere olie en liet een stijging zien van 0,4 procent. Het Britse BP blonk daarentegen uit met een winst van 3 procent.

De Europese bankensector bevond zich vrijdag in de onderste regionen van de beursindices. De Britse bank Lloyds daalde 3,6 procent na bekendmaking van de jaarcijfers. Volgens analisten groeit de omzet te traag. In Amsterdam deelden ING (min 0,9 procent) en Fortis (min 0,8 procent) in de malaise in de Europese bankensector.

Positieve uitschieter

Positieve uitschieter was ABN Amro, dat er 0,8 procent bij kreeg. Dit bankconcern ligt onder vuur van een aandeelhouder, die aandringt op opsplitsing.

Een opvallende daler in de AEX-index was TomTom. Het aandeel verloor 0,7 procent, terwijl donderdag het aandeel ook al verlies moest incasseren na de publicatie van de jaarcijfers. Hoewel de resultaten van TomTom beter waren dan verwacht, vragen beleggers zich af of het bedrijf zijn winstpeil op het huidige hoge niveau kan handhaven.

Boskalis gaat geul aanleggen

In de MidKap-index was Boskalis met een koerswinst van ruim 2 procent de grootste stijger. Het baggerbedrijf heeft samen met Dredging International een opdracht gekregen in India ter waarde van 125 miljoen euro. Boskalis en Dredging gaan een geul aanleggen voor pijpleidingen naar een gasveld in de Golf van Bengalen.

Het textielbedrijf Gamma Holding stond bovenaan de lijst van stijgers vrijdagochtend op het Damrak. De fabrikant van kogelwerend materiaal heeft door reorganisaties weer zwarte cijfers geschreven en werd daarvoor beloond met een koerswinst van 9 procent. In 2005 leed het bedrijf uit Helmond nog verlies.

Jaarcijfers vastgoedfondsen

Op het Damrak publiceerde verder een aantal (kleinere) vastgoedfondsen de jaarcijfers. De winsten van Wereldhave, VastNed Retail en Vastned Offices/Industrial werden vooral gestuwd door een waardevermeerdering van de panden.

Bij VastNed is men voorzichtig over het komende jaar gelet op de dreigende, oplopende rentekosten. Het aandeel VastNed Retail verloor 2,1 procent, terwijl van die Offices/Industrial 2,3 procent lager noteerde. Wereldhave verloor 0,2 procent.

DPA krijgt er van langs

Uitzender DPA Flex kreeg er flink van langs en verloor ruim 5 procent na tegenvallende jaarcijfers. Het verlies van het bedrijf, door afboekingen op overgenomen bedrijven, viel hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Op de valutamarkt stond de euro vrijdagmorgen op 1,3175 dollar tegen 1,3130 dollar bij het slot van de Europese beurshandel donderdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden