Europese beurzen diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden maandagmiddag diep in het rood. Zorgen over de crisis op de financiële markten en de gevolgen die de crisis zal hebben op de economie leidden tot een negatieve stemming op de aandelenmarkten.

Met bijna twee uur handel te gaan, stond de Amsterdamse AEX-index op een verlies van 6,5 procent bij een stand van 321,29 punten. De MidKap-index stond 7,6 procent in de min op 441,88 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden de hoofdgraadmeters 5 tot 5,7 procent lager. Vrijdag hadden de Europese beurzen, gestuwd door het Amerikaanse reddingsplan voor de financiële sector, nog flinke winsten geboekt. De AEX was toen 4 procent hoger gesloten.

Na het slot van de Europese handel sloeg de twijfel over de effectiviteit van het plan echter toe, waardoor de Amerikaanse beurzen lager sloten. Ingrepen die Europese overheden in de loop van het weekend moesten doen bij financiële instellingen gaven extra voeding aan de kredietzorgen.

Aegon

De financiële waarden behoorden maandag tot de grootste verliezers. Verzekeraar Aegon zag meer dan een vijfde van zijn beurswaarde in rook opgaan. Bankverzekeraar ING verloor 11,1 procent. In de MidKap-index verloor SNS Reaal 12,5 procent.

In het aandeel Fortis werd niet gehandeld. De Autoriteit Financiële Markten, de Amsterdamse beurswaakhond, had de handel voorbeurs stilgelegd om beleggers de tijd te geven uit te rekenen wat het aandeel waard is. Na Aegon was staalproducent ArcelorMittal de sterkste daler van de AEX. De staalproducent, het zwaarstwegende AEX-fonds, verloor ruim 14 procent. Het aandeel staat al geruime tijd onder druk. Beleggers vrezen dat door de teruglopende groei van de economie de vraag naar staal zal afnemen.

Corio

Geen enkel hoofdfonds wist het hoofd boven water te houden. Vastgoedbedrijf Corio beperkte de schade tot een koersverlies van 0,9 procent. Branchegenoot Wereldhave verloor 1,6 procent. Het bedrijf had voorbeurs bekendgemaakt dat het in Hans Pars, afkomstig van VastNed, een nieuwe topman heeft gevonden.

Op de lokale markt viel Octoplus in positieve zin op. Het biotechnologiebedrijf maakte bekend een contract ter waarde van 100 miljoen euro te hebben getekend met partner Biolex. Daarmee zet het bedrijf een grote stap naar winstgevendheid. Het aandeel steeg ruim 11 procent.

Staatsobligaties

De Europese staatsobligaties profiteerden van de slechte stemming op de aandelenmarkten. De future op Duitse staatsobligaties noteerde korte tijd boven 117 punten, het hoogste niveau sinds maart dit jaar. In de middag stond de Bundfuture op 116,77 punten.

De euro verloor verder terrein ten opzichte van de dollar. De munt was 1,3595 dollar waard, tegen 1,3825 dollar bij het slot van de handel vrijdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden