Europese beurzen blijven lager

AMSTERDAM (ANP-AFX) - De belangrijkste Europese aandelenbeurzen waren dinsdagmiddag in mineur, nadat de ochtendhandel louter lagere indices had opgeleverd. Een licht positieve opening van Wall Street bracht weinig verandering in de situatie.

Toen de Amerikaanse beurs door verder gestegen olieprijzen ook in het rood zakte, daalden de Europese graadmeters verder. Een uur na de opening van de Amerikaanse beurs stond de AEX-index in Amsterdam 5,5 punten lager op 465,15 punten, een verlies van 1,2 procent. De CAC-40 in Parijs koerste 1,2 procent in de min en de DAX-index in Frankfurt 1,4 procent. De FTSE-100 in Londen beperkte het verlies tot 0,6 procent.

Onduidelijkheid over de uitslag van de verkiezingen in Italië had een negatieve uitwerking op het beurssentiment. De aandelenmarkt in Milaan opende met een min van 0,8 procent en stond in de middag 1,5 procent lager.

ASML en KPN

De grootste dalers in de AEX-index waren ASML en KPN. Beide moesten ongeveer 3 procent terug. Zakenbank UBS is maandag met een negatief rapport gekomen over een aantal bedrijven in de chipsector. Dat leidde tot winstnemingen. Ook de financiële waarden koersten diep in het rood. Zwaargewicht ING leverde 1,7 procent in, terwijl Aegon zelfs 2,7 procent terug moest.

Onder de spaarzame stijgers bevond zich Royal Dutch Shell. Het zwaargewicht profiteerde van de dure olie en boekte een koerswinst van bijna 1,1 procent.

Opgewaardeerd

Rabo Securities heeft dinsdag de uitzenders Randstad, Brunel en USG People flink opgewaardeerd. De bank heeft grote groeiverwachtingen van de Nederlandse uitzendmarkt en verhoogde het koersdoel voor Randstad van 58 naar 64 euro. Brunel gaat van 28 naar 32 euro en USG People van 70 naar 82 euro. Alle drie de uitzenders staan bij Rabo op een koopadvies.

Het MidKapfonds USG People stond bijna 1,3 procent hoger en Randstad steeg 0,5 procent naar 52,85 euro. De uitzendbedrijven konden echter niet voorkomen dat de graadmeter voor de middelgrote bedrijven een min schreef van 1 procent op 627,76 punten.

Mark & Spencer

De beurs van Londen kon het verlies enigszins beperken door een opleving van Marks & Spencer. De winkelketen kreeg een opwaardering van Seymour Pierce nadat het bedrijf zijn omzetverwachtingen had verhoogd op basis van goede verkoopresultaten in het jongste kwartaal. De zakenbank sprak van ,,opmerkelijk goede'' cijfers. Marks & Spencer boekte een plus van 4,2 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden