Europese beurzen aarzelen

AMSTERDAM (ANP) - Na een lusteloos begin van de effectenhandel herpakten beleggers zich donderdagochtend en zorgden ervoor dat de aandelenkoersen omhoog gingen. Zonder dat er veel nieuws voorhanden was, werden de koersuitslagen op de Europese beursvloeren langzaam groter.

Na het middaguur werd er gas teruggenomen. Beleggers houden hun kruit droog tot er nieuwe berrichtgeving is over de economie van de Verenigde Staten. Om 14.30 uur Nederlandse tijd worden daar cijfers over de werkloosheid bekendgemaakt. Wellicht dat de handel daardoor een extra stimulans kan krijgen.

De AEX-index, de graadmeter van de meest verhandelde fondsen op het Damrak, stond na het begin van de middagsessie nog 1,08 punt (0,2 procent) hoger op 482,98 punten. De graadmeter voor middelgrote bedrijven, de MidKap, bleef als enige index op verlies staan en noteerde min 1,02 punt (0,2 procent) op 584,89 punten.

De belangrijkste beursindices in Frankfurt en Parijs noteerden overanderd of lieten een plusje van 0,1 procent zien. Alleen de beurs in Londen stond sinds donderdagochtend al op terreinwinst. De FTSE-100 steeg met 0,5 procent.

Hoofdfondsen Amsterdam

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam stond vitamine- en chemiebedrijf DSM in een positief daglicht bij beleggers. Het bedrijf bevestigde dat het eigen aandelen inkoopt. Beleggers reageerden enthousiast nadat bleek dat het bedrijf voor 750 miljoen euro aandelen wil inkopen in plaats van de door de markt verwachte 500 miljoen euro. Wanneer er minder aandelen van een bedrijf uitstaan, stijgt de winst per aandeel. De koers van DSM won 4,1 procent.

Ook het post- en logistiekbedrijf TNT was met een plus van 2,5 procent een van de grote stijgers onder de hoofdfondsen. Beleggers reageerden positief op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over het gouden aandeel dat op basis van het Europese recht niet meer in handen mag zijn van de Nederlandse overheid. Producent van navigatieapparatuur TomTom won zonder directe aanleiding 3,1 procent in koerswaarde.

Olieprijs

De stijging van de olieprijs in de nacht van woensdag op donderdag was gunstig voor bedrijven uit de olie-industrie. Royal Dutch Shell, SMB Offshore en Fugro wonnen tussen de 1 en 1,4 procent in koerswaarde.

Onder de hoofdfondsen moesten voeding-, drank- en detailhandelsbedrijven wat verlies toestaan. Unilever, Numico, Heineken en Ahold verloren tussen de 0,7 en 0,8 procent en waren daarmee de grotere dalers.Een positief tussentijds handelsbericht van het Zwitserse uitzendconcern Adecco werkte door op de Nederlandse uitzendbedrijven en detacheerders. In de MidKap won USG People 1,4 procent. Randstad steeg met 1 procent. Alleen Vedior, opgenomen in de AEX-index, noteerde slechts een plusje van 0,1 procent. Adecco, genoteerd op de beurs van Zürich, won 1,2 procent in koers.

Océ

Na de afstraffing op woensdag won het aandeel van printer- en kopieermachinefabrikant Océ 1,2 procent. De stijging was toe te schrijven aan technisch herstel.

Advieswijzigingen hadden invloed op de betrokken fondsen. Industrieel conglomeraat Stork verloor 1,8 procent in de MidKap nadat het aandeel was afgewaardeerd door zakenbank Kempen & Co. Onder de lokale fondsen won VastNed Offices 1,7 procent nadat dezelfde zakenbank het advies voor dit aandeel had opgewaardeerd.

De euro stond donderdag na het middaguur op 1,2715 dollar tegen 1,2700 dollar aan het eind van de beurshandel woensdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden