Europese aandelenmarkten weer somber

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese effectenmarkten maakten zich dinsdag zorgen over de kans op 'stagflatie', een situatie waarin de economische groei hapert bij een hoge inflatie. Vooral financiële waarden hadden het moeilijk.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot op een stand van 464,19 punten. Dat betekent een verlies van 5,63 punten, ofwel 1,2 procent. De MidKap, de index voor het middensegment, daalde 11,54 punten (1,8 procent) tot 644,63 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs stonden de graadmeters 0,7 tot 0,9 procent in de min.

De Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke zorgde voor druk op de aandelenkoersen met de mededeling dat de Federal Reserve krachtig zal optreden om de inflatie te beteugelen. Handelaren maakten hieruit op dat er op korte termijn een renteverhoging volgt in de VS. Vorige week liet Bernanke's Europese ambtsgenoot Jean-Claude Trichet al weten een renteverhoging in juli te overwegen.

Financiële sector

,,Hogere kosten voor het lenen van geld is slecht nieuws nu men wereldwijd de gevolgen van de kredietcrisis probeert op te vangen'', aldus hoofdecononoom Peter Cardillo van de New Yorkse investeerder Avalon Partners.

Een renteverhoging zou vooral de financiële sector verder onder druk zetten. Diverse banken hebben aangekondigd miljarden aan vers kapitaal te willen aantrekken om de kasposities te verstevigen. Door afschrijvingen op beleggingsproducten die waren gerelateerd aan de Amerikaanse huizenmarkt gingen miljarden verloren.

Lehman Brothers

Maandag kondigde de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers aan voor 6 miljard dollar aandelen uit te willen geven. ,,Dat betekent dat ze er niet in geslaagd zijn ergens geld te lenen'', aldus handelaar Bastiaan van Ede van ING Wholesale Banking. ,,Het vertrouwen van banken onderling is nog niet hersteld. De kredietcrisis houdt dus aan.''

Bij de grote fondsen op het Damrak was Fortis de grootste daler met een min van 3,8 procent. ING verloor 0,8 procent. Fortis kreeg een extra tik door een adviesverlaging van zakenbank Merrill Lynch.

Shell

Oliemaatschappij Shell wist zich aanvankelijk als een van de weinige hoofdfondsen in Amsterdam aan de malaise te onttrekken dankzij een adviesverhoging van het Amerikaanse Citigroup. In de loop van de dag werd het aandeel mee omlaag getrokken en daalde de koers met 1,4 procent.

Op de lokale markt maakte elektronicaconcern Neways een smak van 18,6 procent, nadat het een winstwaarschuwing had gegeven voor voor het eerste halfjaar. De Amsterdamse voetbalclub Ajax was de grote winnaar met een plus van ruim 16 procent. Een duidelijke reden voor deze koerssprong was niet voorhanden.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,5470 dollar, in vergelijking met 1,5715 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden