Europese aandelenbeurzen houden winsten vast

AMSTERDAM (ANP) - De belangrijkste Europese effectenbeurzen hebben hun winsten woensdagmiddag vastgehouden. TomTom en Akzo Nobel waren de uitblinkers op het Damrak, dat verder tamelijk richtingloos was. De hogere opening van de Amerikaanse beurzen hadden weinig invloed.

De bezorgdheid over een stijging van de rente is verder afgenomen bij beleggers. ,,De ontspanning op de markt voor obligaties heeft tot verdere stijging van de aandelenkoersen geleid", aldus Ronald Doeswijk van onderzoeksbureau Iris.

De AEX-index, de graadmeter van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, won 0,6 procent (3,38 punten) op 553,74 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen stond vrijwel ongewijzigd op 739,35 punten. De beurzen in Londen en Parijs noteerden respectievelijk plussen van 0,5 en 0,8 procent. De effectenbeurs in Frankfurt ging met 1,1 procent omhoog.

Recordstand

De Duitse beurs bereikte een recordstand. Dat zorgde voor een extra impuls voor de Europese graadmeters, zei Doeswijk. Aan het eind van de middag komen er cijfers naar buiten over de Amerikaanse olievoorraden die mogelijk van invloed kunnen zijn op de aandelenhandel.

TomTom, producent van navigatieapparatuur, bleef met een winst van 3,4 procent bovenaan de AEX. Dat komt doordat Citygroup het fonds gaat volgen en een koopadvies heeft afgegeven. Volgens de zakenbank kan het aandeel op 46,30 euro uitkomen. Het steeg woensdagmiddag naar 37,76 euro.

Meeliften met TomTom

Leverancier van wegenkaarten Tele Atlas, liftte met TomTom mee en was de grootste stijger in de MidKap. Het aandeel ging met 3 procent omhoog. Boskalis en ASM International volgden respectievelijk met 2,4 en 1,7 procent.

Hoofdfonds Akzo Nobel blonk ook uit. Het verf- en chemiebedrijf won 3,2 procent. Beleggers verwachten dat het concern afziet van een hoger bod op branchegenoot ICI en dat stemt hen positief. ICI verloor op de beurs van Londen 0,9 procent.

Kostenbesparingen

Arcelor Mittal zette een winst van 1,8 procent neer. Het staalbedrijf zit op schema qua kostenbesparingen. Het fusiebedrijf wist prijsverhogingen door te voeren en goedkoper in te kopen. Bierbrouwer Heineken was met een min van 0,5 procent de grootste verliezer onder de hoofdfondsen.

De resultaten van het Britse supermarktbedrijf Sainsbury vielen tegen. De verkopen in het eerste kwartaal stegen met 5,1 procent, waar analisten in doorsnee hadden gerekend op een stijging met 5,4 procent. Beleggers trokken hier zich weinig van aan. Sainsbury won licht met 0,4 procent in Londen.

Spyker

Op de lokale markt steeg Spyker met 5,6 procent. De autobouwer heeft voor herfinanciering van de onderneming 14,3 miljoen van aandeelhouders geleend en heeft daarnaast een aantal onderdelen aan Friesland Bank verpand.

Nieuwkomer Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT), het biotechnologiebedrijf dat woensdagmorgen zijn debuut maakte op de beurs, noteerde kort na opening van Wall Street 10,03 euro.

Stilgelegde handel

De handel in vastgoedfonds Rodamco Europe is om 15.00 uur stilgelegd vanwege het einde van de aanmeldingstermijn inzake het overnamebod door het Franse Unibail.

De euro stond woensdag op 1,3430 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen dinsdag was dat 1,3415 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden