Europees Parlement verwerpt Europese meerjarenbegroting

Het Europees Parlement verwerpt de Europese meerjarenbegroting zoals die onlangs door de EU-lidstaten is afgesproken. Een grote meerderheid is het niet eens met de financiële planning voor de jaren 2014-2020, omdat er geen rekening is gehouden met de belangrijkste wensen en zorgen van het parlement.

Beeld anp

Dat blijkt uit een ontwerpresolutie van de leiders van vijf fracties, waaronder de grootste fracties van christendemocraten en sociaaldemocraten. Het document is in handen van persbureau ANP.

De fracties willen het akkoord van de Europese leiders over de meerjarenbegroting naar de prullenbak verwijzen en met onderhandelingen beginnen. De afgevaardigden eisen concessies van de lidstaten.

Het is de bedoeling dat het EU-parlement (EP) woensdag over deze resolutie stemt. De vijf fracties beschikken over 638 van de 754 zetels.
Het EP wil onder meer een einde maken aan het steeds grotere verschil tussen inkomsten en uitgaven. De afgevaardigden wijzen erop dat volgens de Europese regels de EU eigenlijk helemaal niet met tekorten mag werken.

Onderzoek
Verder willen de parlementariërs dat er meer geld vloeit naar onder meer onderzoek, innovatie en ontwikkeling. Daarnaast eisen ze meer flexibiliteit in de begroting. Bedragen die voor een bepaald doel zijn gereserveerd, zouden dan makkelijker in een ander jaar en voor iets anders gebruikt kunnen worden.

De EP-fracties willen ook dat de Europese begroting minder afhankelijk wordt van de contributies van de EU-lidstaten. In plaats daarvan zou de EU over meer eigen inkomsten moeten beschikken. Zo vindt het EP dat bijvoorbeeld een deel van de opbrengsten van de geplande heffing op financiële transacties rechtstreeks naar Brussel zou moeten vloeien.

Het parlement vindt ook dat het nieuwe EP en de nieuwe Europese Commissie, die volgend jaar aantreden, zeggenschap moeten hebben over de meerjarenbegroting (MFK). Zij moeten er immers de volgende 5 jaar mee werken.

Het MFK was begin februari na een marathonvergadering van de EU-leiders tot stand gekomen. Voor de periode 2014-2020 werd in totaal 960 miljard euro begroot, minder dan voor de lopende periode 2007-2013.

Al meteen kwam er een golf van kritiek uit het EP. Als er voor het einde van dit jaar geen akkoord wordt bereikt over het MFK, wordt er teruggegrepen op de begroting van 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden