Europees optimisme overheerst tijdens 'expiratiedag'

Aansprekend bedrijvennieuws was er niet, en toch kende de aandelenhandel in Amsterdam vrijdag een levendig verloop. Dat was te wijten aan feit dat het een 'optie-expiratie'-dag was: de futures en optieseries van december liepen 's middags om vier uur af....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

Het expireren van de opties leidt in de regel niet tot grote koersstijgingen. Wel worden er op zo'n dag extra veel aandelen verhandeld, bijvoorbeeld om aan leveringsverplichtingen te kunnen voldoen. In de regel glijden de koersen in de uren na het verlopen van het expiratie-moment terug, maar dat was vrijdag niet het geval. De AEX-index behield de eerder op de dag opgebouwde plus van bijna 1 procent en sloot de week af op een stand van 436,17 punten.

Ook elders in Europa stonden de beurzen op winst. Het beursgemiddelde in Londen en Parijs steeg 0,65 procent. De beurs in Frankfurt liet een plus van 1,1 procent zien.

Aanleiding voor het optimisme van Duitse beleggers is het feit dat het vertrouwen van het bedrijfsleven snel toeneemt. De economische groei in het land trekt aan, en daar putten managers moed uit, zo maakte het onderzoeksbureau Ifo vrijdag bekend. De index die het instituut bijhoudt, steeg naar het hoogste punt in de afgelopen vijf jaar.

Ook elders in Europa werden records geschreven. De Bel20, de index van de twintig grootste Belgische beursfondsen, klom vrijdag met 1,5 procent tot 3495,28 punten, de hoogste slotstand sinds januari 1999. De Bel20 was vandaag zelfs de meest stijgende index ter wereld.

De Belgen profiteren vooral van de opmars van twee bedrijven die samen voor 30 procent meewegen in het koersgemiddelde van de Bel20: de bankverzekeraar KBC Groep en het industriële conglomeraat Suez, dat onder meer handelt in water, olie en gas.

Beide fondsen deden ook vrijdag goede zaken. KBC steeg 1,8 procent naar 76,75 euro, nadat de bank bekend maakte voor een miljard euro eigen aandelen in te willen kopen. Ook meldde KBC dat het een Poolse bank wil inlijven. De koers van een aandeel Suez steeg met 3,3 procent als gevolg van een koopadvies door de zakenbank Morgan Stanley.

In Amsterdam was Ahold het best presterende hoofdfonds. De koers van een aandeel in het supermarktconcern steeg met 2,9 procent tot 6,39 euro als gevolg van een grote Amerikaanse overname in de retailsector. Een consortium van investeerders biedt 9,6 miljard dollar voor Ahold-concurrent Albertson's. Dat bedrijf heeft een vergelijkbare omzet als Ahold, maar beschikt over een flink hogere beurskoers.

In Amsterdam ging de aandacht uit naar de hoofdfondsen KPN en TNT. Het telecombedrijf KPN liet weten dat het - zoals eerder aangekondigd - voor een symbolisch bedrag van 48 eurocent het gouden KPN-aandeel van de overheid te hebben gekocht. Beleggers waren niet onder de indruk. KPN zakte 0,35 procent tot 8,42 euro.

Het postbedrijf TNT spon garen bij de mededeling dat Henk van Dalen (nu DSM) de nieuwe financiële topman wordt. Van Dalen moet de problemen oplossen die het concern met de belastingen heeft. TNT steeg 1,1 procent tot 25,53 euro. De koers van een aandeel DSM, Van Dalens huidge werkgever, zakte 0,2 procent weg tot 34,94 euro.

Buhrmann was een van de grote stijgers. Het aandeel steeg met 2 procent nadat de handelaar in kantoorartikelen bekendmaakte dat hij gaat uitbreiden in de Baltische landen. Buhrmann was na Ahold de sterkste stijger in de AEX-index. Aegon profiteerde van een koopadvies en steeg 1,8 procent tot 13,97 euro.

Océ, een van de fondsen in de MidKap-index, ging met 0,15 procent omlaag. De fabrikant van printers en kopieermachines liet weten dat er op zijn hoofdkantoor in Venlo minder banen verdwijnen dan eerder was aangekondigd. Het blijft echter mogelijk dat werknemers gedwongen ontslag krijgen. Er verdwijnen nu 130 in plaats van 150 arbeidsplaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden