Europees Hof verbiedt bescherming goedkope cao’s

De Europese vakbonden hebben een gevoelige nederlaag geleden bij pogingen hun leden te beschermen tegen goedkope werknemers uit andere EU-landen....

De zaak draait om een dochteronderneming van het Letse bouwbedrijf Laval, dat in 2004 een contract in de wacht had gesleept om een school in het Zweedse Vaxholm te renoveren. Het bedrijf had daarvoor werknemers uit Letland laten overkomen die onder een Letse arbeidsovereenkomst vielen en daardoor aanzienlijk goedkoper konden werken dan hun Zweedse collega’s.

Na mislukte onderhandelingen met de bedrijfsleiding besloten Zweedse vakbondsleden de bouwplaatsen te blokkeren om het bedrijf te dwingen alsnog de Zweedse cao aan te houden. Op die manier wilde de vakbond voorkomen dat Zweedse arbeiders het slachtoffer zouden worden van ‘sociale dumping’.

De blokkade leidde ertoe dat de dochteronderneming van Laval failliet ging, waarop Laval in Zweden naar de rechter stapte.

Volgens het Hof vormden de blokkadeacties een inbreuk op het vrije verkeer van diensten in de EU. Het Hof erkent in de uitspraak dat vakbonden het recht hebben collectieve actie te voeren om werknemers tegen praktijken als sociale dumping te beschermen. Maar in dit geval gold dat niet, omdat Zweden geen van overheidswege afgekondigd minimumloon kent.

Volgens het Hof had Laval gelijk dat het zich alleen aan de voorwaarden van de Letse cao hoefde te houden, aangezien geen van de werknemers bij een Zweedse bond was aangesloten. Dergelijke buitenlandse cao’s moeten ook in andere landen worden gerespecteerd. Anders zou dat volgens het Hof neerkomen op discriminatie van het buitenlandse bedrijf.

De uitspraak is een klap voor de vakbonden in de ‘oude’ EU-landen. Die zijn bang dat hun eigen cao’s op de tocht zullen komen te staan door de komst van goedkope werknemers uit de nieuwe EU-landen.

De koepelorganisatie van Europese vakbonden EVV noemde de uitspraak van het Hof ‘teleurstellend’. Volgens voorzitter John Monks beperkt de uitspraak de mogelijkheden voor de bonden om werknemers te beschermen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden