Europees geld voor Derde Wereld komt jaren eerder

De Europese Commissie gaat de besteding van ontwikkelingsgelden versnellen om de derdewereldlanden te helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de economische crisis. Om te voorkomen dat die landen in een negatieve spiraal terechtkomen wil de Commissie voor 3 miljard euro aan hulp naar voren halen.

Van onze correspondent Bert Lanting

De maatregel betekent dat 72 procent van het geld dat voor een periode van zes jaar was gereserveerd nu binnen twee jaar zal worden vrijgemaakt. ‘De ontwikkelingslanden zijn het minst verantwoordelijk voor de crisis, maar ze worden er het zwaarst door getroffen’, zei Commissievoorzitter Barroso. ‘Daarom moeten we bereid zijn sneller hulp te verlenen.’

Verder zal de Commissie 500 miljoen euro ter beschikking stellen aan ontwikkelingslanden om die te helpen bij de financiering van hun sociale uitgaven. Ook zal de Commissie het grootste deel van de 1 miljard euro die voor steun aan kleine boeren is uitgetrokken, nog dit jaar besteden.

De Commissie riep de EU-landen op zich te houden aan hun belofte de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking op peil te houden of zelfs iets te verhogen, ondanks de economische crisis. ‘Als de EU-landen zich aan hun beloften houden, kunnen we in 2010 liefst 20 miljard euro meer aan ontwikkelingshulp uitgeven’, zei Louis Michel, de eurocommissaris voor ontwikkelingssamenwerking. De EU-landen geven dit jaar 49 miljard euro aan hulp uit, oftewel 0,43 procent van hun gezamenlijke bruto binnenlands product. In 2010 moet dat omhoog naar 0,56 procent.

Volgens Michel zou het effect van de hulp veel groter zijn als de EU-landen beter samenwerken. Per jaar zou dat volgens hem neerkomen op 7 miljard euro meer.

Hulporganisatie Oxfam verwelkomde het besluit van de Commissie, maar vindt dat er veel meer geld nodig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden