Europees akkoord over schonere auto's

Na maanden onderhandelen hebben vertegenwoordigers van de Europese milieuministers en het Europees parlement een principe-akkoord bereikt over maatregelen tegen milieuvervuiling door auto's en bestelwagens....

ANP

BRUSSEL

De Europese milieuministers hadden vorig jaar juni al een akkoord over strengere milieunormen voor de auto- en olieindustrie. Maar het Europees parlement was niet tevreden. De afgevaardigden eisten een hardere aanpak die de industrie zou verplichten met name de uitstoot van zwavel omlaag te brengen tot maximaal 30 ppm (deeltjes per miljoen).

Volgens het nu gesloten compromis, dat nog officieel moet worden bekrachtigd door het voltallig Europarlement, mogen diesel en benzine vanaf 2005 nog maximaal 50ppm zwavel bevatten. Momenteel stoten benzinemotoren ongeveer 300 ppm uit en dieselmotoren ongeveer 450ppm.

Op 1 januari 2000 gaan overigens al strengere normen in voor de uitstoot van zwavel, benzeen, koolmonoxide, koolwaterstoffen en stikstofoxide. Die zullen na 2005 nog eens worden aangescherpt. Vanaf de eeuwwisseling moet ook langzaam de gelode benzine verdwijnen.

De EU wil de invoering van boordcomputers verplichten die tijdens het rijden de uitstoot van schadelijke stoffen aangeeft. Lidstaten mogen straks belastingvermindering geven bij de aankoop van auto's die al aan de strengste normen voldoen.

De Europese Commissie verwacht dat als gevolg van de maatregelen de prijzen voor nieuwe auto's tussen 2000 en 2002 met 575 tot 1230 gulden stijgen. Mogelijk worden ze tegen 2005 nog duurder. De verhogingen van de brandstofprijzen zullen minimaal zijn. Daartegenover staat dat een auto uiteindelijk gemiddeld 70 procent minder vervuilende uitlaatgassen zal produceren dan nu.

Dit auto-olieprogramma, waaraan de industrie een belangrijke bijdrage heeft geleverd, zal een belangrijk verschil maken in het dagelijks leven van de Europese burger, meent Europees milieucommissaris Bjerregaard. De kwaliteit van de lucht in de steden zal aanzienlijk verbeteren en in de zomer zal er minder ozonvorming en smog zijn, verwacht ze. De voorzitter van de milieucommissie van het parlement, de Britse socialist Collins, vindt het 'een revolutionair initiatief en een overwinning voor het milieu'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden