Europeaan ziet genen niet zitten

In Europa is het vertrouwen in de overheid als het gaat om biotechnologie erg klein. Europeanen vertrouwen er meer op dat milieugroeperingen en consumentenorganisaties de waarheid spreken over genetisch gemanipuleerd voedsel, zoals sojabonen....

Dit blijkt uit een enquête die in oktober/november vorig jaar is gehouden onder meer dan zestienduizend Europeanen in vijftien landen. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature van 26 juni.

De meeste biotechnologische toepassingen - van genetische screening, de ontwikkeling van medicijnen tot het genetisch manipuleren van voedselgewassen - worden als potentiëel nuttig ervaren. Maar de ondervraagde Europeanen wijzen bij een aantal toepassingen wél expliciet op de risico's, zoals die bij het ontwikkelen van voedselgewassen.

Ook het gebruik van transgene dieren voor onderzoek en voor xenotransplantatie wordt als risicovol beoordeeld. Beide technieken vinden de meeste Europeanen ethisch onaanvaardbaar.

Binnen Europa is er een verschil aan appreciatie. In Spanje en Portugal wordt het positiefst gedacht over biotechnologische toepassingen, in Oostenrijk en Duitsland heeft men de minste affiniteit met deze vorm van toegepaste wetenschap.

Landen zoals Nederland, Denemarken en Zweden zitten daartussenin. De medische toepassingen krijgen er relatief veel bijval, terwijl onderzoek aan transgene dieren er weinig wordt aangemoedigd.

Opvallend is dat meer kennis niet noodzakelijkerwijs betekent dat de acceptatie van biotechnologie groter wordt. Dit druist in tegen de veel geopperde opvatting dat meer voorlichting over een (controversiële) technologie de acceptatie ervan zal vergroten.

Uit een vergelijking met vorige enquetes in 1991 en 1993 blijkt dat de kennis bij het publiek over biotechnologie is toegenomen. Het optimisme dat biotechnologie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden is de laatste jaren echter afgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden