Europarlement definitief eens met Dienstenrichtlijn

Het Europees Parlement heeft woensdag definitief ingestemd met de omstreden Dienstenrichtlijn van voormalig Europees Commissaris Frits Bolkestein...

Het voorstel was al eerder sterk afgezwakt, na massale protesten van werknemers. Bedrijven moeten zich toch grotendeels houden aan de arbeidsregels van de landen waar ze diensten verlenen. Wel mogen EU-landen geen onnodige eisen meer stellen aan de komst van buitenlandse bedrijven, zoals waarborgsommen of extra diploma's.

De twee SP-Europarlementariërs probeerden vergeefs nog wijzigingsvoorstellen in te dienen. ‘De tekst blijft onduidelijk en de rechten van werknemers zijn niet gegarandeerd’, stelde Kartika Liotard (SP).

Het D66-lid Sophie In ‘t Veld is tegen het compromis omdat het bedrijven juist te weinig vrijheid biedt. Ze meent dat Europa een kans heeft gemist door angst, behoudzucht en protectionisme.

De praktische uitwerking van de richtlijn zal veelal moeten blijken door rechtszaken voor het Europees Hof van Justitie, waarschuwde Europarlementslid Toine Manders (VVD). Hij vindt het oorspronkelijke voorstel van Bolkestein beter dan het compromis. Het enige D66-parlementslid Sophie In ‘t Veld stemde tegen omdat ze het voorstel te weinig liberaal vindt.

De Europese werkgeversorganisatie Unice zei in een reactie te betreuren dat het voorstel zo is beperkt en dat er veel juridische onzekerheden zijn. ‘We moeten niet vergeten dat de dienstensector 70 procent van de Europese economie vertegenwoordigt’, zei Unice-topman Philippe de Buck.

CDA-Europarlementslid Bert Doorn vindt het uiteindelijke akkoord een goede zaak. Hij zei wel te kunnen begrijpen dat werknemers de straat op gingen tegen het oorspronkelijke plan.

De PvdA is blij dat het oorspronkelijke principe van Bolkestein van tafel is. ‘Nu komt het aan op uitwerking in praktijk’, zei Ieke van den Burg. ‘De Dienstenrichtlijn moet niet leiden tot ontduiking van sociale verplichtingen, het is nu aan de Nederlandse regering om daar een goede invulling aan te geven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden