Europact krijgt weer even respect

Parijs belooft beterschap bij het naleven van het Stabiliteitspact. Een opsteker voor minister Zalm, die dit weekend door een collega werd afgeschilderd als fetisjist....

Eichel verwoordde daarmee een door velen gedeelde opluchting. Menigeen vreesde dat de Franse minister Francis Mer het pact blijvend tot zinken zou brengen tijdens de informele EU-top van ministers van Financiën en centrale bankiers.

Dat Frankrijk (en trouwens ook Duitsland) de regels van het pact al sinds 2002 overtreden (hun begrotingstekort ligt fors boven de maximale 3 procent van het bruto nationaal product), was uiteraard niet nieuw. Evenmin nieuw was de twist over op hoeveel coulance de zondaars mogen rekenen.

Maar wat de in Stresa aanwezige ministers, eurocommissarissen en centrale bankiers de afgelopen weken vrijwel eensgezind in het verkeerde keelgat was geschoten, was de onverzoenlijke toon uit Parijs. President Jacques Chirac had het hele pact zelfs als irrelevant afgedaan.

Vooral Oostenrijk en Nederland slepen de messen. Fijntjes herinnerden minister Zalm en president Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) er nog maar eens aan dat het uitgerekend Helmut Kohl en Jacques Chirac waren die in 1997 een waterdicht pact eisten, zonder vluchtwegen bij tegenslagen. Alleen met die toezeggingen wilden ze hun geliefde franc en D-mark verruilen voor de euro. 'De 3 procent is uitgevonden door de Fransen, het pact door de Duitsers', aldus Wellink.

Het kan verkeren; Spanje, een van de eurolanden waarin Parijs en Berlijn maar weinig fiducie hadden, behoort nu tot de voorbeeldige leerlingen die in Stresa hamerden op discipline.

Maar anders dan gevreesd dreef Mer de zaken niet op de spits. In tegendeel; de Franse minister beloofde dat Parijs het pact wel degelijk 'naar de geest, en zo mogelijk ook naar de letter' wil naleven. Het begrotingstekort zal in 2005 onder weer de 3 procent uitkomen, en niet pas in 2006 zoals Mer eerder aankondigde.

Dat is nog altijd een jaar later dan de bedoeling van de ministers en Europese Commissie, maar met die toezegging was in Stresa de druk van de ketel. Op 25 september wordt de Franse begroting van 2004 bekend, die dan op 3 oktober hoog op de agenda zal staan op de formele vergadering van de ministers van Financiën in Luxemburg.

Binnen een maand zal de Europese Commissie aanvullende eisen aan Frankrijks begroting stellen. Mer beloofde nauw samen te werken met de Commissie. In elk geval blijft Eurocommissaris Solbes (Monetaire Zaken) vasthouden aan de eis dat Parijs zijn tekort volgend jaar structureel met 0,5 procent terugdringt.

Vooralsnog lijken de gevoelige boeteprocedures op de lange baan geschoven. Tot blijdschap van pactschender Duitsland, dat Frankrijk in Stresa de kolen uit het vuur liet halen.

Minister Zalm, voorzichtig positief, blijft voor een boeteprocedure. Zijn onbuigzaamheid werd in Stresa zowel geprezen als gehekeld. De Luxemburgse Financiënminister (en tevens premier) Jean-Claude Juncker hekelde de 'fetisjistische denkbeelden' van de strikte voorstanders. Zalm, die in eigen land flink bezuinigt, zei zich echter niet in die kwalificatie te herkennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.