Europa worstelt met kostbare pensioenen

Europa maakt zich zorgen over de pensioenen. Alle lidstaten kampen met vergrijzing, en vrijwel geen pensioenstelsel is daar goed op voorbereid....

HET GROOTSTE gevaar voor de Nederlandse pensioenen, wil een opvatting, is niet de sluipende beurscrash in combinatie met dom beleggingsbeleid, waardoor miljarden verdampten. Nee, het echte gevaar zou komen uit Parijs en Rome, waar onverantwoordelijke regeringen die niet hebben gespaard voor hun eigen bejaarden, hun tengels uitstrekken naar de Nederlandse pensioenpotten.

Goedkoop populisme? Och. Lees de woorden van Marc Rutte, demissionair VVD-staatssecretaris van Sociale Zaken, in NRC Handelsblad: 'Daar (in Europa, red.) zit de grootste bedreiging voor onze pensioenfondsen.'

Rutte volgt niet de, wat onnozele, gedachtenlijn dat Italië beslag kan leggen op Nederlandse pensioengelden. (Iets wat niet aan de orde is, maar soms verteld wordt, gevolgd door de mededeling dat men zich via www.sluit-bij-ons-uw-koopsompolis-af.nl hiertegen afdoende kan verzekeren.)

Rutte hangt het scenario aan van de slappe begrotingsdiscipliine. Als landen die de pensioenen uit de lopende belastingen betalen, straks met te veel ouderen en te weinig werkenden kampen, zullen ze hun begrotingstekort laten oplopen. Gevolg: ze moeten lenen, waarop de kapitaalmarktrente stijgt, hetgeen de inflatie kan voeden en de euro ondermijnen.

Het is een bedreiging via een omweg, met veel aannames. Om dit scenario niettemin te vermijden, maakt Brussel zich druk over pensioenen. Bovendien lopen de stelsels zo sterk uiteen, dat ze jobhoppen binnen Europa hinderen.

De problemen zijn bekend. Veel landen hanteren het omslagstelsel, waarbij pensioenen uit de belastinginkomsten worden betaald. Als een konijn in de koplampen kijken ze naar de aanstormende vergrijzing, waardoor over dertig jaar elke gepensioneerde niet langer door vier, maar door twee werkenden wordt onderhouden.

De Europese regeringsleiders drongen vorig jaar al aan op modernere pensioenstelsels: financieel robuust en toch sociaal. De premiers beloofden elkaar dat ze voor 2010 de pensioenleeftijd met vijf jaar zullen optrekken, en vervroegd pensioen zullen ontmoedigen. Ook bespreken de lidstaten voortaan samen hoe ze hun pensioenprobleem moeten aanpakken.

Frankrijk, Spanje en Griekenland deden (te) weinig. België, Duitsland en Italië doen hun best, maar lopen nog flink achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden