Europa wast Griekse premier nogmaals de oren

De EU heeft de Griekse premier Tsipras donderdag op harde wijze duidelijk gemaakt dat zijn speelkwartier voorbij is. Hij moet uiterlijk eind volgende week een akkoord sluiten met zijn geldschieters (eurolanden, IMF), anders valt het doek voor het Griekse eurolidmaatschap.

Marc Peeperkorn
Een man met een Griekse vlag voor het Griekse ministerie van Financiën in Athene. Beeld getty
Een man met een Griekse vlag voor het Griekse ministerie van Financiën in Athene.Beeld getty

'Het is overduidelijk dat we besluiten nodig hebben, geen nieuwe onderhandelingsronden', zei EU-president Tusk donderdagmiddag. Het is voor het eerst dat Tusk - die namens alle EU-landen spreekt - zich zo scherp over Griekenland uitlaat.

Een twee uur durend gesprek met voorzitter Juncker van de Europese Commissie bracht de Griekse premier evenmin veel steun en begrip. Volgens betrokkenen werd Tsipras verstaan gegeven op te houden met het produceren van lijvige tegenvoorstellen of andere 'marxistische pamfletten'. 'Juncker heeft gezegd: lees het eindbod van de crediteuren, kom eventueel met een paar solide wijzigingen en teken dan voor het te laat is', aldus een EU-ambtenaar.

Woensdagavond hadden bondskanselier Merkel en president Hollande hun Griekse collega dezelfde boodschap meegegeven. Beiden riepen Tsipras op de gesprekken met de geldschieters 'te intensiveren'. Eind deze maand loopt het financiële hulpprogramma van Griekenland af. Zonder verlenging ervan of een nieuw programma, kan Athene vanaf eind deze maand zijn rekeningen niet meer betalen en trekt de ECB haar handen van de Griekse banken af, waarmee een faillissement van Griekenland wordt ingeluid.

Wrevel in CDU groeit wegens pro-Griekse houding Merkel

Binnen het CDU van bondskanselier Angela Merkel groeit de kritiek op haar streven Griekenland binnen de eurozone te houden, schrijft Sterre Lindhout in de Volkskrant.

EU-president Donald Tusk. Beeld reuters
EU-president Donald Tusk.Beeld reuters

Grote verschillen

De verschillen tussen Athene en zijn crediteuren blijven groot. De eurolanden en het IMF eisen meer bezuinigingen dan Athene wil en zwaardere hervormingen. Als teken van frustratie haalde het IMF zijn onderhandelaars donderdag terug naar Washington maar zegt wel 'volledig betrokken' te blijven om een akkoord met Griekenland te sluiten.

Volgende week donderdag komen de ministers van Financiën van de eurolanden opnieuw bij elkaar. Het doel is dan een akkoord te sluiten, volgens Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem is dat nog steeds mogelijk. Dan moet er de komende dagen wel een omslag in Griekenland komen. De eurolanden en het IMF zijn niet bereid veel af te dingen op het eindbod van vorige week.

De Griekse premier Alexis Tsipras. Beeld reuters
De Griekse premier Alexis Tsipras.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden