Europa verliest milieu-debat op top in Denver

Tot teleurstelling van minister-president Kok en kanselier Kohl zijn pogingen van de Europese Unie om tijdens de Top van de Acht in Denver bindende afspraken te maken over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen op niets uitgelopen....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

DENVER

Gesteund door Rusland, Canada en Japan weigerde Clinton zich te committeren. De Europese Unie wil dat in 2010 de uitstoot van gassen die het broeikas-effect veroorzaken met 15 procent wordt verminderd, gerekend vanaf het niveau van 1990.

Kok en Kohl wilden aan de vooravond van de milieuconferentie 'Earth Summit plus 5' die vandaag in New York begint een doorbraak tot stand brengen - de conferentie in New York is een vervolg op de milieutop van vijf jaar geleden in Rio de Janeiro. Het Klimaatverdrag dat in Rio werd gesloten, zal overigens pas in december tijdens een conferentie in het Japanse Kyoto worden besproken.

'Dit is bijzonder teleurstellend. Het betekent dat er in de aanloop naar Kyoto nog een onvoorstelbare hoeveelheid werk verricht moet worden', aldus Kok, voor wie de discussies over milieu het belangrijkste thema van de top in Denver waren. Hij werd bijgevallen door kanselier Kohl en de voorzitter van de Europese Commissie, Santer.

Volgens Kok is de opstelling van de VS merkwaardig gezien de uitstekende economische situatie in de VS. 'Als er een tijd is om ingrijpende besluiten te nemen dan is het nu. De omstandigheden lenen zich daarvoor', aldus Kok, die de houding van de VS beschouwt als een 'verkeerd signaal aan arme landen'.

Kohl wees erop dat nu in Kyoto harde afspraken gemaakt moeten worden. De Franse president Chirac constateerde dat de VS 'de grootste vervuilers van de wereld zijn'. Clinton zelf sprak met geen woord over het milieu-debat tijdens de top. Hij onderschrijft wel de schadelijke gevolgen van de uitstoot van kooldioxide door auto's, industrieën, vliegtuigen. Maar veel verder dan de uitspraak dat er 'betekenisvolle, realistische doelen' gesteld moeten worden ging de slotverklaring niet.

De acht regeringsleiders lieten tijdens de tweedaagse 'Top of the Rockies' geen wereld- of regionaal probleem onbesproken. De slotverklaring, die in het teken stond van de naderende 21ste eeuw, bevatte onder meer passages over de wenselijkheid van een wereldwijd verbod op het klonen van mensen, over het bestrijden van internationale criminaliteit, drugshandel, terrorisme en het tegengaan van de verspreiding van massa-vernietigingswapens.

Voor het eerst in de geschiedenis van deze topconferenties van de grootste en rijkste landen werd uitvoerig over Afrika gesproken. Het Afrika-initiatief van president Clinton werd verwelkomd, zij het dat de Franse president Chirac en de Duitse minister Kinkel stipuleerden dat Europa al aanzienlijk meer doet op het terrein van hulp en handel dan de VS. 'De VS hebben Afrika weer ontdekt. Het werd tijd', aldus Kinkel.

Regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken spraken uitvoerig over China, Hongkong, Bosnië en de NAVO. In een harde verklaring werden alle groepen in Bosnië opgeroepen de democratische ontwikkelingen te steunen en de akkoorden van Dayton uit te voeren. President Clinton, maar ook de Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken waarschuwden dat de aanwezig van buitenlandse troepen niet oneindig kan voortduren. Clinton herhaalde de waarschuwing dat de Amerikaanse troepen in de zomer van 1998 worden teruggetrokken. Hij liet niettemin enige ruimte voor verlenging.

Clinton, Kohl en Chirac hebben geen consensus bereikt over de uitbreiding van de NAVO met meer dan drie Oost- en Centraaleuropese landen. De Duitse minister Kinkel constateerde dat het standpunt van de VS dat in eerste instantie alleen Polen, Hongarije en Tsjechië lid worden 'onwrikbaar is'.

De Britse premier Blair kondigde aan dat hij de volgende 'Top van de Acht', volgend jaar in Birmingham, wil toespitsen op enkele thema's, waarbij de creatie van groei en banen in een wereldeconomie de belangrijkste zullen zijn. 'Nu hebben we te veel onderwerpen besproken en misschien te weinig besluiten genomen', aldus Blair.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden