Europa moet bananenimport liberaliseren

De Europese Unie moet zijn regels voor de handel in bananen nu toch gaan aanpassen. Een commissie (panel) van wereldhandelsorganisatie WTO had dat al eerder uitgesproken, maar de EU was daartegen in beroep gegaan....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Volgens ambtenaren van de Europese Commissie zal de WTO-uitspraak vandaag oficieel worden bekendgemaakt. Het is vooralsnog niet duidelijk wat de uitspraak zal betekenen. De EU zal met voorstellen moeten komen die acceptabel zijn voor de klagers in deze zaak, de Verenigde Staten en enkele Latijns-Amerikaanse landen.

Het Europese bananenregime maakt onderscheid tussen dure Euro- en ACP-bananen, meest uit Afrikaanse en Caribische landen, en goedkope dollarbananen van het Latijns-Amerikaanse vasteland. Om de ex-koloniën in Afrika en de Caraïben te beschermen tegen de producenten van dollarbananen, werd de handel in dollarbananen aan banden gelegd.

Maar solidariteitsgroepen zoals Solidaridad zijn helemaal niet blij met deze 'solidariteit'. Volgens hen is het razend ingewikkelde Europese bananenregime niet bedoeld om arme ex-koloniën te beschermen, maar om Europese handelsmaatschappijen, met name Fyffes uit Ierland en Geest uit Engeland, te bevoordelen ten koste van Amerikaanse zoals Dole.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden