Europa krijgt superagentschap tegen crimineel geld

Europa krijgt een centrale anti-witwas autoriteit. De oprichting van dit bureau met 250 financieel specialisten moet de kroon zijn op een pakket ‘ambitieuze’ maatregelen van de Europese Commissie tegen het binnensluizen van crimineel geld in de legale economie, ook als het gaat om digitale valuta als de Bitcoin. In welk land de Anti-Money Laundering Authority (AMLA) in 2023 wordt gevestigd is nog niet bekend.

Marc van den Eerenbeemt
Wopke Hoekstra, demissionair minister van Financiën, op de G20 in Venetië in juni dit jaar. Beeld AFP
Wopke Hoekstra, demissionair minister van Financiën, op de G20 in Venetië in juni dit jaar.Beeld AFP

Het agentschap moet de activiteiten bundelen van nationale toezichthouders zoals de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het agentschap wordt in 2026 toezichthouder op een klein aantal grensoverschrijdend werkende financiële instellingen ‘in de hoogste risicocategorie’. Wat of welke dat zijn moet nog worden bepaald.

Aan de lijst van instellingen die moeten voldoen aan anti-witwasregels, zoals banken en betaaldiensten, wordt een aantal nieuwe diensten toegevoegd. Daartoe behoren onder anderen beheerders van digitaal geld en clubs die zich bezighouden met crowdfunding. Ook bureautjes die bemiddelen bij het verkrijgen van een paspoort in een lidstaat van de Europese Unie moeten zich uitgebreid gaan verantwoorden.

Ook worden de regels aangescherpt voor het bekendmaken van de uiteindelijke eigenaren van bedrijven, door die bedrijven zelf. Die eigenaren mogen zich niet meer verstoppen achter gecompliceerde bedrijfsstructuren. Nationale toezichthouders als de AFM krijgen meer bevoegdheid om de juistheid van die gegevens te controleren.

Het AMLA zal zich ook bezighouden met de coördinatie van het tegengaan van financiering van terroristische activiteiten.

Demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën is blij met de versterking van de Europese aanpak van criminele geldstromen en financiering van terrorisme. ‘Deze problemen zijn zo groot, ingrijpend en internationaal dat ze vragen om een grensoverschrijdende aanpak.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden