Europa koopt flink minder Nederlandse groenten

ZOETERMEER (ANP) - Europa heeft de eerste twee maanden van dit jaar fors minder Nederlandse verse groenten en fruit gekocht. De export naar Europese landen kelderde met 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Een kleinere oogst en een incidentele topexport in 2005 zorgen voor de daling, zei een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw donderdag over de cijfers. De cijfers zijn ook slechter dan die van 2004.

Vorig jaar profiteerden de Nederlandse tuinders van een strenge winter in de Zuid-Europese landen. Vorst en sneeuw verwoestten toen bijvoorbeeld in Spanje een flink deel van de oogst. De export van komkommers is dit jaar ten opzichte van die piek met ruim een derde (35 procent) teruggelopen.

Russische markt

Ook een kleine oogst speelt de sector parten. Boeren haalden dit jaar 20 procent minder spruiten en prei van het land. De export van deze groenten daalde mede hierdoor met respectievelijk 45 en 18 procent.

De andere EU-lidstaten zijn voor de Nederlanderse tuinbouw veruit de belangrijkste afnemers: 154 miljoen van in totaal 161 miljoen kilo geëxporteerde groenten en fruit was in januari en februari bestemd voor deze landen. De grootste klanten - Duitsland, Groot-Brittannië, België en Frankrijk - kochten flink minder. De uitvoer naar Frankrijk daalde met 25 procent het meest.

De export van groenten en fruit naar landen buiten de Europese Unie is wel flink gestegen: van 7 miljoen kilo in de eerste twee maanden van 2005 naar 27 miljoen kilo in die periode dit jaar. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de Russische markt weer open is voor de verse waar uit Nederland. Vorig jaar boycotten de Russen nog alle plantaardige producten uit Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden