Europa kan geen richting kiezen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten donderdag een wisselend beeld zien. Aan de ene kant drukten slecht nieuws van een aantal grote banken en een Amerikaans macrocijfer de stemming.

Beter dan verwachte groeicijfers van de Europese economie zorgden echter voor een positieve noot. In Amsterdam ging hoofdgraadmeter de AEX uiteindelijk 1,51 punten (0,3 procent) hoger de dag uit op 489,90 punten. De MidKap-index voor het middensegment sloot 9,64 punten (1,4 procent) lager op 685,80 punten. De beurzen van Parijs en Frankfurt sloten onveranderd en Londen kreeg er 0,6 procent bij.

De markt kreeg steun van een gunstig groeicijfer van de Duitse economie, de grootste economie van Europa, die het afgelopen kwartaal een stuk harder groeide dan het kwartaal daarvoor. Slecht nieuws van een aantal grote banken leidde echter tot negatieve gevoelens onder Europese beleggers. Tegenvallende cijfers over de industriële productie in de Verenigde Staten deden er nog een schepje bovenop.

Barclays

In Londen maakte de bank Barclays bekend in het eerste kwartaal 1 miljard pond sterling (ongeveer 1,2 miljard euro) af te moeten schrijven in verband met de kredietcrisis. Het aandeel verloor 2 procent en sleurde branchegenoot Alliance & Leicester (min 1,4 procent) en bankverzekeraar HBOS (min 1,1 procent) mee.

In de AEX waren de prestaties van de financiële fondsen verdeeld. Bankverzekeraar ING ging 1 procent omhoog, branchegenoot Fortis noteerde 0,2 procent hoger en verzekeraar Aegon won 0,2 procent.

Pas op de plaats

Staalconcern ArcelorMittal verloor 0,2 procent, nadat het eerder op de dag sterker omlaag ging. ,,Het fonds is dit jaar al met 17 procent gestegen, nu moet het pas op de plaats maken'', zei René Bastiaenen, vermogensbeheerder bij Eureffect.

In de MidKap-index werd bouwbedrijf Heijmans afgestraft voor een winstwaarschuwing. In 2007 had het bedrijf ook al drie keer een waarschuwing gegeven en voor beleggers was de maat nu vol. ING en zakenbank Peter verlaagden hun adviezen, en grootaandeelhouder Van Herk Groep riep op tot het ontslag van de president-commissaris. Het aandeel verloor 18,4 procent.

Ontslag bestuur

Een andere grote verliezer in de MidKap was ASM International (min 5,1 procent). Het aandeel werd afgestraft nadat bleek dat twee grootaandeelhouders die streven naar ontslag van het bestuur en een strategiewijziging, geblokkeerd worden door een stichting die bijna 30 procent van de aandelen in handen heeft.

De olieprijs kroop donderdag richting eerdere recordstanden (boven de 127 dollar) en kostte bij het sluiten van de handel in Amsterdam 125,44 dollar per vat.

De euro stond donderdag aan het einde van de Europese handelsdag op 1,5497 dollar tegen 1,5540 dollar bij het slot op woensdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden