Europa gaat tankers met enkele wand verbieden vanaf 2010

Verouderde enkelwandige olietankers worden binnenkort uit alle Europese havens geweerd. Op die manier wil de Europese Commissie proberen een herhaling van de ramp zoals met de olietanker Prestige voor de Spaanse kust te voorkomen....

Van onze correspondent Bert Lanting

De Europese Commissie maakte gisteren bekend dat enkelwandige olietankers die meer dan 23 jaar oud zijn vanaf 2005 niet meer in de havens van de landen van de EU welkom zijn. Vanaf 2010 zullen enkelwandige tankers helemaal niet meer worden toegelaten in de Europese havens.

De Europese landen werken al enkele jaren aan een verbod voor enkelwandige tankers, die volgens experts veel te kwetsbaar zijn bij ongelukken. Aanleiding was de ramp met de Erika, die eind 1999 voor de Franse kust verging en grote delen van de Franse kust met olie besmeurde.

De EU zette extra vaart achter de maatregel na de ramp met de Prestige eind vorig jaar, waarbij van Portugal tot België de kusten en stranden vervuild raakten met olie.

Volgens commissiewoordvoerder Gilles Gantelet zal de EU zich bij de Internationale Scheepvaartorganisatie sterk maken voor een wereldwijd verbod van enkelwandige tankers. De Verenigde Staten hebben na de olieramp met de Exxon Valdez voor de kust van Alaska al een regel uitgevaardigd dat alle nieuwe tankers dubbelwandig moeten zijn.

Met de overgangsperiode tot 2010 komt de EU tegemoet aan de bezwaren van Rusland, dat via de Oostzee nog veel olie verscheept in enkelwandige tankers. Maar Gantelet waarschuwde dat Rusland op den duur in de problemen zal komen als het zijn tankervloot niet moderniseert.

Na de uitbreiding van de EU gaat de regel ook gelden voor de havens in Polen en de Baltische landen, zodat Rusland geïsoleerd dreigt te raken als het niets onderneemt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden