Europa doet niet genoeg voor herstel

De lidstaten van de Europese Unie laten veel steken vallen in hun pogingen hun economieën meer concurrerend en kennisintensief te maken....

Europese werknemers moeten later met pensioen gaan, landen moeten meer investeren in kennis, en het concurrentievermogen van industrie en dienstensector moet worden versterkt.

Deze drie prioriteiten voor 2004 werden woensdag vastgesteld in de voorjaarsrapportage van de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU vindt dat de lidstaten onvoldoende werk maken van de afspraken uit Lissabon. Daar stelde de EU zich in 2000 ten doel om binnen tien jaar de meest concurrerende kenniseconomie ter wereld te zijn.

'De lidstaten lijken niet te beseffen dat 2010 voor de deur staat', klaagde Commissievoorzitter Romano Prodi gisteren over de voortgang in de sociaal-economische hervormingen. 'Vier jaar na Lissabon is het duidelijk dat wij onze tussentijdse doelstellingen voor 2005 niet zullen halen.' Prodi stelt dat in Brussel weliswaar de juiste prioriteiten zijn vastgesteld, maar dat de lidstaten deze 'niet voldoende hebben geïntegreerd in hun beleid'. 'Wij moeten het economisch herstel benutten om de opgelopen achterstand in te halen. Europa verdient grotere inspanningen.' Op 25 en 26 maart vergaderen de staats- en regeringsleiders hierover in Brussel.

Den Haag wordt in het rapport geprezen voor de strenge begrotingsdiscipline en de structurele bezuinigingen. Daardoor blijft Nederland net voldoen aan het stabiliteitspact, dat voorschrijft om het begrotingstekort onder de 3 procent te houden.

Maar Nederland kent de laagste economische groei van de EU. Daarom moet het hoge aantal arbeidsongeschikten fors omlaag. Er zijn weliswaar medische herkeuringen gekomen, maar in ruil voor de loonmatiging voor de komende twee jaar beloofde de regering aan de sociale partners een minder harde aanpak van de WAO en versobering van de VUT.

Volgens de Europese Commissie is het akkoord in Nederland nuttig voor het verlagen van de loonkosten en het concurrentievermogen. 'Echter, op de langere termijn zijn meer loonverschillen tussen sectoren nodig, om concurrentie, innovatie en een efficinte verdeling van productiefactoren te stimuleren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden