Europa biedt Azië morele steun bij crisis
Ook nu Azië in een diepe crisis verkeert, staat Europa aan haar zijde. 'We zijn geen mooi-weervrienden', zei de Britse premier Blair na afloop van de tweede Europees-Aziatische Top in Londen....
Van onze correspondent
Peter de Graaf
LONDEN
De Japanse premier Hashimoto zei 'met enige bezorgdheid' over de Europese betrokkenheid naar Londen te zijn gekomen. Maar hij verlaat de Britse hoofdstad met de wetenschap dat de EU de Aziatische crisis 'als haar eigen probleem beschouwt'. Blair beaamde dat: 'In de wereldeconomie zijn alle landen onderling afhankelijk.'
In Londen zegde de EU overigens geen extra geld toe aan de getroffen Aziatische landen, op enkele kleine fondsen voor technische steun aan de financiële hervormingen na. Europa volstond met 'goodwill'.
De tweede Europees-Aziatische Top (Asem II) voltrok zich tegen een heel andere achtergrond dan de eerste topbijeenkomst, die twee jaar geleden in Bangkok werd gehouden. Toen bloeiden de Aziatische economieën nog volop en was Europa 'vol bewondering voor de Tijgers', aldus premier Kok. Door de crisis waren de rollen in Londen omgekeerd.
Premier Kok zei dat de EU de Aziaten niet alleen 'uit solidariteit' bijstaat, maar ook 'uit eigenbelang'. De economische gevolgen van de crisis zijn nu voor Europa nog klein. Maar als de crisis zich verdiept en bijvoorbeeld ook Japan wordt getroffen, dan dreigt de brand over te slaan.
Hashimoto zelf antwoordde stoïcijns op vragen over een dreigende val van de Japanse economie. Japan beschikt over vele honderden miljarden aan buitenlandse bezittingen en reserves. Daarnaast heeft de Japanse regering geen buitenlandse schuld. 'Denkt u nu echt dat onze economie op het punt staat ineen te storten? Het antwoord is nee.'
De vijftien lidstaten van de Europese Unie geloven in de 'fundamentele kracht' van de Aziaten. Blair is ervan overtuigd dat de economieën zich weer spoedig zullen herstellen.
Tijdens Asem II werden nogmaals de beproefde medicijnen tegen de Aziatische ziekte voorgeschreven. De financiële sector in de landen moet 'open, gezond en geloofwaardig' zijn. De nationale controle op de banken dient verbeterd te worden. Maar ook de internationale supervisie is aan hervorming toe: de centrale rol van het IMF moet worden versterkt. Vrijhandel blijft de beste waarborg voor economische ontwikkeling in zowel Azië als Europa. 'We moeten onze markten openhouden en ons niet laten verleiden tot protectionisme', aldus Blair.
Asem II was een show van 25 regeringsleiders die vooral lief tegenover elkaar wilden zijn. Premier Kok vond de sfeer vriendelijker dan twee jaar geleden 'want we kennen elkaar beter'.
Kritische noten werden tijdens Asem II nauwelijks gekraakt. Voorzitter Blair waakte er zorgvuldig voor om 'zijn' Top tot een succes te maken. Over de mensenrechten werd nauwelijks gesproken. Ze stonden wel op de agenda, maar leverden geen noemenswaardige discussie op.