Euronext lonkt naar Deutsche Börse

PARIJS (ANP) - Euronext beweegt zich in de richting van Deutsche Börse. Het beursbedrijf wil samen met de branchegenoot uit Frankfurt kijken of zij de onderlinge verschillen kunnen overbruggen om tot samenwerking te komen.

De vriendelijke toon die Euronext aanslaat kan niet los worden gezien van de internationale consolidatieslag die enkele dagen geleden is losgebarsten in de wereld van de effectenbeurzen.

Euronext liet ruim een maand geleden nog weten dat de bedrijfsmodellen van de ondernemingen niet bij elkaar passen. Bij de presentatie van de jaarcijfers dinsdag werd nog steeds gerept van onderlinge verschillen, maar de ondertoon was duidelijk anders.

London Stock Exchange

Euronext, dat onder meer de beurs in Amsterdam exploiteert, neigt naar een samenwerking met de Duitsers omdat er zich een stevige concurrent heeft gemeld in de slag om de London Stock Exchange (LSE). De Amerikaanse beurs Nasdaq wil een bod van omgerekend 3,5 miljard euro uitbrengen op de aandelenbeurs in Londen. De Amerikanen gaan de strijd aan met Euronext, dat zich al sinds eind 2004 voorbereid op een bod op LSE.

De fusiebeurs heeft inmiddels na meer dan een jaar onderzoek toestemming gekregen van de Britse mededingingsautoriteiten om zijn bod te lanceren. De prijs voor de beurs in Londen is wel scherp gestegen. Toen Euronext zijn eerste interesse toonde, werd er in de markt nog gesproken over een bod van minimaal 6 pond sterling per aandeel. Maandag sloot het aandeel LSE al ruim boven het nieuwste bod van de Amerikanen van 9,50 pond per aandeel.

Euronext concludeert zelf ook dat de interesse van de Nasdaq ervoor heeft gezorgd dat de kaarten anders zijn komen te liggen. De beursexploitant ,,blijft deze situatie op de voet volgen''. Topman Jean-Francois Théodore wilde in een toelichting niet concreet ingaan op zijn ambities in Londen. De voorbereidingen voor een bod op LSE hebben Euronext afgelopen jaar 16,6 miljoen euro gekost.

Recordjaar

Ondanks deze extra kostenpost heeft Euronext in 2005 een recordjaar gehad, waarin de nettowinst uitkwam op 241,8 miljoen euro. Dat is ruim drie vijfde meer dan in het voorgaande jaar. Het beursbedrijf profiteerde van een sterke toename in de aandelenhandel en de derivatenmarkt, waar afgeleide beleggingsproducten als futures en opties worden verhandeld.

De beursexploitant meldde dinsdag ook dat aandeelhouders in 2006 en 2007 kunnen rekenen op een superdividend van in totaal 1 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden