Euronext krijgt nog dit jaar beursnotering

De nieuwe megabeurs Euronext krijgt nog dit jaar zelf een beursnotering. De aandeelhouders van de beurzen in Parijs, Brussel en Amsterdam zal worden gevraagd hun stukken tegen nieuwe aandelen van de Nederlandse vennootschap Euronext in te ruilen....

Dit hebben de drie beurzen gisteren op een persconferentie in Londen bekend gemaakt. Voordat outside-aandeelhouders kunnen toetreden, zullen ABN Amro en het accountantsbureau Ernst & Young via een zogenoemde fairness opinion een voorstel doen over welk aandeel de drie beurzen in de nieuwe combinatie krijgen.

Euronext NV krijgt een sterke Nederlandse verankering. George Möller, de huidige president van de AEX, wordt tweede man van het dagelijks bestuur. Verder zal een Nederlander voorzitter worden van de raad van commissarissen. Ook zullen de commissarissen, zo is vastgelegd, in Amsterdam vergaderen.

De Franse beurspresident Jean Francois Théodore mocht als eerste Euronext-president gisteren het fusieplan toelichten. Volgens Théodore wordt Euronext met een marktkapitalisatie van ruim twee biljoen euro (vijf biljoen euro) na Londen de grootste beurs van Europa. In handelsvolume wordt Euronext met een handelsvolume van meer dan honderd miljard euro per maand zelfs twee keer zo groot als de Londen Stock Exchange.

De drie beurzen krijgen één handelssysteem (het systeem van Parijs), waardoor beleggers in alle drie de landen op dezelfde markt opereren. Ook komt er één platform, één set handels- en toelatingsregels, één afwikkelingssysteem en één beleidscentrum.

De aandelen en obligaties zullen echter gewoon per land genoteerd blijven, zij het dat vanuit Parijs de aandelenmarkt wordt aangestuurd, vanuit Amsterdam de optiemarkt en vanuit Brussel de markt voor jonge innovatieve bedrijven. Ook op het gebied van toezicht en fiscale behandeling zullen er verschillende regels blijven. 'Zo lang de Europese regels niet zijn geharmoniseerd, kan het niet anders', aldus Théodore.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden