De winnaar & verliezer van de week

Euronext kon de champagne laten vloeien, Wall Street liet de kurk op de fles

Peter de Waard

Winnaar: Simone Huis in ’t Veld, Euronext

Alles wat ze aanraakt verandert in goud

Beursanalist Hans de Geus van RTLZ meldde vrijdag op grond van de future dat de AEX-index al op 714 punten had gestaan als de markt open zou zijn geweest. De indices van de AEX verbraken deze week niet alleen de records - de AEX-index sloot donderdag op 708,43 - maar stoomden door zoals ruimteschepen in de oneindigheid van het heelal. Simone Huis in ’t Veld, de huidige ceo van Euronext Amsterdam, zal in directe zin zelf weinig aan de recordrace hebben bijgedragen, maar het straalt toch op haar af.

De beurs van Amsterdam haalt niet alleen grote vissen binnen voor de notering, maar stijgt ook sneller dan alle andere beurzen in de omringende landen. Dat is te danken aan de samenstelling van de index die nu voor bijna de helft bestaat uit platform- en ict-bedrijven. En de grootste daarvan zijn bedrijven die banden hebben met de chipindustrie die de vraag net aankan en volop investeert.

Geen beurs in Europa en misschien de hele wereld zit blijkbaar zo goed in de nieuwe economie als die van Amsterdam. Het vorige record van de AEX dateerde al van 2000 toen George Möller nog de baas was van Euronext in Amsterdam. Zijn drie opvolgers - Joost van der Does de Willebois, Cees Vermaas en Maurice van Tilburg - beten zich erop stuk. Zij moesten zelfs voorkomen dat de beurs aan het Damrak zou worden gemarginaliseerd in het uitdijende Euronext. Maar onder Simone Huis in ’t Veld is Amsterdam nu het paradepaardje van de pan-Europese beurs geworden. Alles wat ze aanraakt verandert in goud.

 Simone Huis in ’t Veld Beeld Jiri Buller
Simone Huis in ’t VeldBeeld Jiri Buller

Verliezer: Bill Hwang, Archegos

Christelijke kapitalist is nu grote zondaar

Niet alleen de AEX bereikte deze week een nieuw record, ook de Amerikaanse indices scoorden alltime highs. Dat dankten ze vooral aan de nieuwe president Joe Biden die nu al met zijn biljoenen aan stimuleringsplannen het grote vriendje van beleggers is geworden.

Helaas werd daar de feestvreugde overschaduwd door wat nu al een van de grootste schandalen uit de geschiedenis van Wall Street wordt genoemd. De ondergang van het hedgefonds Archegos gaat gepaard met miljardenverliezen. Grote zakenbanken dreigen dertien jaar na de kredietcrisis, opnieuw in problemen te komen. De kwade genius is de christelijke kapitalist Sung Kook Hwang, die als tiener met zijn ouders van Korea naar het zondige Las Vegas verhuisde, waar zijn vader voorganger werd in een van de vele kerken. Sung Kook ging zich Bill noemen en leerde Engels spreken door in de nachtelijke uren bij McDonald’s te werken en overdag economie te studeren. Hij kwam bij een hedgefonds terecht, waar hij alles leerde over long en short gaan. Zijn keuzes vielen heel lang goed uit. Hij wist zelfs een voorkennisschandaal te overleven, begon een eigen hedgefonds in New York en schraapte 10 miljard dollar bij elkaar. Via een hefboom kon hij 100 miljard inzetten op het wel en wee van tien fondsen. En die wedjes bleken vorige week allemaal verkeerd te zijn uitgevallen.

Omdat Hwang zelf blut is zal de rekening ergens anders terechtkomen. Wall Street houdt zijn hart nu al vast.

Bill Hwang Beeld Getty Images
Bill HwangBeeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden