'Eurolanden moeten meer soevereiniteit inleveren'

Het is onvermijdelijk dat de eurolanden meer soevereiniteit opgeven om de stabiliteit van de eurozone te garanderen. De eurocrisis leert dat vrijwillige afspraken alsook Europese regels niet voldoende zijn om nieuwe drama's als in Griekenland te voorkomen. Dat schrijven de 'vijf presidenten' van Europa - voorzitter Juncker van de Europese Commissie, EU-president Tusk, ECB-baas Draghi, Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem, Europees Parlementsvoorzitter Schulz - in een gezamenlijk rapport dat maandag wordt gepresenteerd.

Vier van de 'vijf presidenten' van Europa (van links naar rechts): eurogroepvoorzitter Dijsselbloem, Europees Parlementsvoorzitter Schulz, EU-president Tusk, voorzitter Juncker van de Europese Commissie. Beeld ANP
Vier van de 'vijf presidenten' van Europa (van links naar rechts): eurogroepvoorzitter Dijsselbloem, Europees Parlementsvoorzitter Schulz, EU-president Tusk, voorzitter Juncker van de Europese Commissie.Beeld ANP

Verdergaande integratie van de eurolanden wordt als het aan de 'presidenten' ligt echter uitgesmeerd over de nodige jaren. Voor de korte termijn (tot medio 2017) stellen ze bescheiden stappen voor als de oprichting van een Europese Budgettaire Raad die gevraagd en ongevraagd adviezen uitbrengt over het nationale begrotingsbeleid. Daarnaast moet er striktere afspraken komen die de concurrentiekracht van de nationale economieën (loonontwikkelingen koppelen aan productiviteitsstijging) versterken.

Het rapport over de 'voltooiing' van de economische en monetaire unie, volgt op eerdere blauwdrukken van de vorige Commissievoorzitter Barroso en van voormalig EU-president Van Rompuy. Die gingen aanzienlijk verder met hun aanbevelingen. Het rapport van de vijf presidenten heeft alle kenmerken van een moeizaam compromis en is eveneens interessant om wat er niet in staat.

De vijf presidenten benadrukken dat de eurozone meer moet doen dan 'overleven'. Het moet lonend zijn voor burgers, bedrijven en lidstaten de euro te hebben, waarvoor ze immers hun monetaire beleid hebben afgestaan aan de ECB. 'We zijn vastbesloten de monetaire unie te versterken', zegt Dijsselbloem.

Tekortkomingen

Het rapport analyseert de tekortkomingen van de eurozone (wel een gedeelde munt, weinig middelen om eurolanden in het gareel te houden), alsook het crisisherstel dat afgelopen jaren plaatsvond. 'Het is nu de hoogste tijd de funderingen te versterken', aldus de presidenten. Anders verscheuren de grote verschillen tussen de landen uiteindelijk het europroject.

De maatregelen voor de korte termijn passen binnen de bestaande verdragen. De nieuwe Budgetraad adviseert maar kan niet afdwingen. Verder wordt aanbevolen de bestaande procedure aan te scherpen die vastgoed- en financiële bubbels te voorkomen.

Pas in de tweede fase (na 2017) moeten er bindende Europese economische normen komen, bijvoorbeeld voor een goed functionerende arbeidsmarkt. En pas als alle landen hun economieën op orde hebben, kan er volgens de 'presidenten' sprake zijn van een Europees bufferfonds dat landen in zware recessie te hulp schiet. Zo een speciaal eurozonebudget alsook contractuele beleidsafspraken tussen Brussel en de eurolanden, stuitten eerder op groot verzet in Nederland. Premier Rutte dreigde tijdens een lunch met Van Rompuy dat Nederland dan uit de euro zou stappen.

Het rapport van de presidenten wordt naar verwachting donderdagavond door de Europese regeringsleiders kort besproken. Daarna zal vermoedelijk om een nadere uitwerking worden gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden