Eurocommissaris voorziet chaos bij entree euro in 2002

De euromunten en -biljetten moeten al in de herfst van 2001 worden geïntroduceerd in de landen van de Economische en Monetaire Unie....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

De Silguy waarschuwt voor chaos als de euro op 1 januari 2002 zijn intrede doet, zoals de regeringsleiders hebben afgesproken. Want die datum valt uitgerekend in de drukste periode voor winkeliers en andere ondernemers.

Begin januari begint in veel landen de winteruitverkoop. Bovendien zijn veel ondernemingen druk bezig om hun rekeningen en inventaris op te maken. De Silguy vindt het ook niet zo verstandig om de eenheidsmunt vlak na de feestdagen te introduceren, wanneer veel mensen nog vakantie vieren.

Daarentegen loopt de boekhouding van de meeste bedrijven van begin januari tot eind december. Dat pleit weliswaar voor de invoering van de euro per 1 januari 2002, erkent De Silguy. Maar hij vindt dat voordeel niet opwegen tegen de nadelen.

Tijdens een ronde-tafelconferentie over de euro lanceerde de EU-commissaris ook weer zijn oude voorstel om de omwisselingsperiode slechts 'enkele weken' te laten duren. Tijdens de Top van Madrid hebben de regeringsleiders afgesproken dat de transitieperiode maximaal zes maanden mag duren, waarin zowel de euro als de nationale valuta wettelijk betaalmiddel zijn. De Silguy vindt het echter 'onaanvaardbaar' om winkeliers en kleine ondernemers zo lang op te zadelen met twee munten en dus een dubbele boekhouding.

Zijn opmerkingen ontlokten een wanhopige reactie van de Europese associatie van automatenhandelaren. Volgens de associatie moeten ongeveer 3,15 miljoen automaten worden aangepast aan de nieuwe munt. Die aanpassing kan niet van de ene op de andere dag. De automatenhandel is daarom faliekant tegen een vroegere invoering van de euro.

De bedrijfstak keert zich ook tegen een meerhoekige munt van twintig eurocent, die de meeste EU-landen willen om vooral de blinden enig onderscheid tussen de verschillende euromunten te bieden. Het voorstel voor een negenhoekig muntstuk bezorgt de automatenhandel bij voorbaat hoofdpijn. De ondernemers hebben echter een machtige bondgenoot, want ook Kohl is tegen. De bondskanselier vindt dat munten rond moeten zijn.

De ronde-tafelconferentie boog zich gisteren over allerlei praktische aspecten van de invoering van de euro, die nog niet zijn opgelost. Zo is nog steeds de vraag wie gaat opdraaien voor de kosten van de Grote Omwisseling. De banken dreigen de kosten te verhalen op de consumenten. Die moeten dan gewoon provisie betalen als zij bij de bank guldens omwisselen voor euro's.

De Silguy vindt dat uit den boze. 'De omwisseling is verplicht voor de burgers en moet dus gratis zijn', aldus de EU-commissaris. Hij vergelijkt de euro-operatie met de vervanging van oude bankbiljetten door nieuwe. De burger heeft ook nooit hoeven te betalen voor zijn nieuwe 25- of 100-guldenbiljet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden