Euro stuwt Amsterdam op in rangen der dure steden

Door de sterke euro is het leven in de hele eurozone fors duurder geworden. Amsterdam stijgt daardoor op de lijst van duurste steden ter wereld...

Door Sheila Sitalsing

Dit blijkt uit de jongste Worldwide cost of living survey van de Britse denktank Economist Intelligence Unit, een halfjaarlijkse publicatie die de kosten van huisvesting en boodschappen in 134 wereldsteden vergelijkt.

De lijst wordt gebruikt om bijvoorbeeld toelages te berekenen voor uitgezonden werknemers van multinationals. Maar hij biedt ook een handig handvat voor het uitzoeken van relatief goedkope stedentripjes.

De duurte van een stad wordt beïnvloed door wisselkoersfluctuaties en door absolute prijsstijgingen - inflatie dus. De voornaamste oorzaak voor de opmerkelijke opmars van Europese steden op de lijst is niet inflatie, maar het valuta-effect: de euro is in een jaar tijd bijna een kwart meer waard geworden ten opzichte van de dollar. Dat maakt een verblijf op 'het oude continent' duurder dan een Amerikaans logeerpartijtje.

Amsterdam is daardoor weliswaar opgerukt in de rangen der dure steden, maar de stad is niet duurder geworden ten opzichte van andere steden uit de eurozone. De goedkoopste stad in de Europese Unie is Lissabon gebleven, op plek 68. De goedkoopste Europese steden bevinden zich nog altijd in het oosten, met Boekarest - de Roemeense hoofdstad - als allergoedkoopste.

Ondanks het valuta-effect ligt de duurste Europese stad in een non-EU-land, namelijk Noorwegen, en ligt de duurste stad in de EU in een non-euro land namelijk Denemarken. De duurste wereldsteden liggen in Japan. Tokio, Osaka en Kobe staan al twaalf jaar lang ongeslagen aan top van de ranglijst van The Economist.

Amerika's duurste stad blijft New York, in dollars uitgedrukt inmiddels nog maar een fractie duurder dan Amsterdam.

De recente valuta- en schuldencrisis in Latijns Amerika is terug te zien in de lijst. Mexico Stad, op plek 56, is de afgelopen maanden 41 plekken gezakt, terwijl ook Caracas en Montevideo diep zijn gevallen.

Harare, Zimbabwe, is een speciaal geval. Vorig jaar stond die stad nog vierde, vanwege de koppeling van de Zimbabwe-dollar met de Amerikaanse dollar. Nu die koppeling is losgelaten heeft Harare mét de Zimbabwe-dollar een diepe duikeling gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden