Euro schiet door 1,50 dollar

Voor het eerst sinds uitbreken kredietcrisis...

Van onze verslaggever Pieter Klok

amsterdam De euro is woensdag voor het eerst sinds 14 maanden – en dus ook voor het eerst sinds het uitbreken van de kredietcrisis – door de 1,50 dollar gegaan.

De zorgen over de dollar nemen hand over hand toe. In de Verenigde Staten zelf, waar Fed-president Ben Bernanke deze week herhaalde dat de Verenigde Staten zijn schulden in de hand moeten houden. Maar ook in Europa. Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, sprak eerder deze maand zijn zorgen uit over de ‘wanordelijke bewegingen’ in valutakoersen. Door de hoge koers van de euro zijn Europese producten relatief duur, waardoor de export een nieuwe klap krijgt.

Over de oorzaken van de huidige val van de dollar lopen de meningen uiteen. Sommigen zien er een positief signaal in. Beleggers investeerden na de kredietcrisis extra in dollars, omdat ze die als veilige haven zagen. Nu het vertrouwen in de economie toeneemt, wordt de haven weer verlaten, op zoek naar riskantere investeringen met een hoger rendement.

Anderen vrezen dat de val van de dollar veroorzaakt wordt doordat centrale banken (vooral in Azië), vanwege de hoge Amerikaanse schulden het vertrouwen in de munteenheid verliezen. Ze bouwen hun dollarposities af en houden bijvoorbeeld meer euro’s aan.

Weer anderen geven de schuld aan de lage rente in de VS. Ze gaan ervan uit dat de Fed pas als allerlaatste zijn rente zal verhogen. Die lage rente maakt het onaantrekkelijk om bezittingen in dollars aan te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden