Euro 150

Tuna Prekpalaj (1948) komt uit Kosovo en woont sinds 1977 in Nederland. Hij stelde het eerste woordenboek Nederlands-Albanees/Albanees-Nederlands samen en gaf vorig jaar in eigen beheer de roman Kosova: Een schreeuw van Ilir uit....

'Och, Nederland, wat ben je mooi!' schreeuwt Ilir uit volle borst vanaf de Utrechtse Domtoren. Ilir is de hoofdfiguur in mijn roman Kosova: Een schreeuw van Ilir. In de trein zie ik in de verte dezelfde Domtoren opduiken. Met mijn kinderen Konstantin (17) en Stefania (14) ga ik een dagje met de trein naar Utrecht (euro 8,86). We lopen rustig door Hoog Catharijne en kijken links en rechts. Iedereen heeft haast. Wij niet. Voor ons staat vandaag de tijd even stil. Even later komen we terecht in het centrum van een middeleeuwse stad, bij de prachtige oude grachten. 'Kunnen wij hier even binnenlopen?', vraagt Stefania bij boekwinkel Broese Wristers. Ze wil even zien of mijn beide boeken er te koop liggen. We gaan naar binnen en kijken in het rond. Op de afdeling romans staan nog enkele exemplaren. Wat leuk om je je eigen boek in de winkel te zien staan. Ik mompel bij mezelf: 'Och, Nederland, wat ben je mooi'. Ik bedoel dat net als Ilir in filosofische zin: Als je praat over Communicatie, dan ga je op zoek naar Schone en vind je het Goede.

We lopen ook langs andere afdelingen tot we mijn woordenboek Nederlands-Albanees/ Albanees-Nederlands vinden. Met dat monnikenwerk wilde ik een brug slaan, waardoor de mensen elkaar beter kunnen begrijpen. En hun gekleurde bril kunnen weggooien. Elkaar zien als mens en niet als iemand 'anders'. Pas dan kun je afstappen van angst en intolerantie in een wereld waarin iedereen praat over de culturele relativiteit. Voor mij is een boekwinkel als een tuin vol mooie en kleurrijke bloemen. Ik weet nooit wat ik het eerst wil plukken.

Konstantin koopt Vrijheid in ballingschap van de Dalaï Lama (euro 7,27). Hij vindt hem een bijzonder mens die veel voor zijn volk doet. Zelf schaf ik De vertraagde tijd van Arnold Cornelis aan (euro 22,70), een bekende Nederlands/Belgische filosoof, die in zijn boek grappige dingen zegt over de tijd. Het is moeilijk uit de boekwinkel weg te komen. We hadden al unaniem besloten naar de bioscoop te gaan. Maar eerst willen de kinderen een paar cd's kopen en Thais eten. Stefania wil Where I wanna be van Donell Jones (euro 20,43). 'Mooi en gevoelig', zegt ze.

Konstantin kiest The bachelor van Ginuwine (euro 11,34). Zelf ben ik gek op oude Griekse en Latijnse cultuur. Ik vind het dan ook vreemd dat de klassieken pas dit jaar het onderwerp waren van de boekenweek. De Griekse filosofen zijn nog steeds heel veelzeggend. Op het gymnasium las ik de Odyssee en Ilias van Homerus. Nieuwsgierig naar de beelden koop ik een video over Odysseus' reis.(euro 9,07).

Wij eten daarna pittig in een kelder aan de Oude Gracht, bij het Thais restaurant Mahanakorn (euro 45,45). Vanuit het raam kijk ik naar het water van de gracht, die me doet denken aan Padua, waar ik ooit filosofie studeerde. Tot slot van de dag zien we in cinema Springhaver (euro 20,45) dat boeddhistische monniken ook gewone mensen zijn die van voetbal houden. We genieten van hun film The Cup. Lopend keren we terug naar het station. Ik kijk nog een keer om naar de Domtoren. De hele Middeleeuwen zie ik in een flits. Ik voel me vrij als een vogel en zeg, net als Ilir, nogmaals: 'Och, Nederland, wat ben je mooi!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden