Eumedion doet voorstel voor nieuwe gedragscode beleggers

Grote beleggers moeten in de toekomst bij belangrijke strategische beslissingen van een onderneming niet alleen hun licht opsteken bij de directie, maar ook bij de ondernemingsraad, klanten, leveranciers en maatschappelijke organisaties.

Peter de Waard
null Beeld epa
Beeld epa

Dat heeft Eumedion, de club van zestig grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, in een voorstel voor een nieuwe gedragscode vastgelegd. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld fusies en overnames of de beloning van topbestuurders. In de afgelopen tijd zijn beursgenoteerde bedrijven in Nederland veelvuldig belaagd door potentiële overnemers. De meest geruchtmakende zaak is die rond AkzoNobel.

Ook zouden shortsellers (speculanten die op termijn aandelen verkopen in de hoop dat de koers omlaag gaat) van stemming in de aandeelhoudersvergadering moeten worden uitgesloten. Vaak zijn deze partijen alleen uit op koerswinst op korte termijn. Verder wil Eumedion dat grote beleggers die met een bedrijf in contact treden, hun belang openbaar maken. Ook zouden beleggers duidelijk moeten maken waarom ze op een aandeelhoudersvergadering tegen een voorstel stemmen. Op deze wijze moet de transparantie worden verbeterd.

Eumedion-directeur Rients Abma zegt dat dit de belangrijkste aanscherpingen zijn van de best practices die de organisatie in 2011 had opgesteld. De nieuwe gedragscode met elf uitgangspunten moet in 2018 van kracht worden. In de komende tijd kunnen de leden zich hierover uitspreken. Ook andere partijen, zoals de politiek, de beursgenoteerde bedrijven en de Vereniging Effectenbezitters (kleine aandeelhouders) mogen hun zegje doen.

Abma noemt de nieuwe code de spelregels voor 'verantwoord en betrokken aandeelhouderschap'. 'In 2019 zal daar een Europese richtlijn voor komen. Maar met de bepaling over shortselling gaan we verder.'

Abma zegt dat de naleving van de code vrijwillig is. Maar het kan voor de rechter wel degelijk meespelen als partijen zich niet houden aan de code - met name bij enquêteprocedures voor de Ondernemingskamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden