Euforische reactie Franse vissers op verbod elektrische visnetten tekenend voor visoorlog met Nederland
De vissers uit het Franse Boulogne-sur-Mer waren dinsdag 'meer dan euforisch', nu het Europees Parlement een verbod wil op de pulskorvisserij, zei hun voorman Stéphane Pinto.
Terecht lieten de Europarlementariërs het behoud van de visstand zwaarder wegen dan de besparing van 'enkele liters diesel', aldus Pinto, doelend op het feit dat pulskortrawlers minder brandstof gebruiken dan conventionele vissersboten.
Ook de Franse minister van Milieu Nicolas Hulot was opgetogen: 'Hulde voor het Europees Parlement voor een verbod op 'elektrisch vissen', een gevaarlijke praktijk voor de biodiversiteit.'
Visoorlog
De afgelopen maanden voerden Frankrijk en Nederland een 'visoorlog' uit. Franse vissers verweten de Nederlanders de zee leeg te vissen met hun grote boten met elektrische netten, waardoor te weinig overbleef voor de kleine vissers in Duinkerken, Calais of Boulogne-sur-Mer. In deze strijd verweten beide partijen elkaar een demagogische lobby te voeren.
'Het Parlement heeft de leugens van zeer agressieve lobby's ten gunste van het elektrisch vissen doorzien', zei een euforische Groene Europarlementariër Yanick Jadot. Hij noemde het verbod 'een heel mooie overwinning op een verschrikkelijk noodlottige visvangst, een waar wapen van massieve roof.'
Van boomkor tot puls
Traditioneel werden bodemvissen als tong en schol vaak met een boomkor gevangen. Daarbij werden zware kettingen over de zeebodem gesleept, waardoor de vis opschrok en in het net zwom. Bij de nieuwe pulskorvisserij zweeft het tuig meer op de bodem. De vis wordt opgeschrikt door elektrische stroomstootjes en opgevangen door het net.
Manifest
In Frankrijk kwam de afgelopen maanden een brede lobby tegen de pulskorvisserij tot stand. De 'ambachtelijke' kleine vissers werden gesteund door natuurorganisaties, aangevoerd door de zeebeschermers van Bloom. In een opiniestuk voor Le Monde beschreven wetenschappers uit Frankrijk, maar ook uit Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten de pulskorvisserij als een 'onderzees bloedbad'.
Misschien de grootste opsteker was een manifest tegen 'elektrisch vissen', ondertekend door 200 topkoks uit 21 Europese landen. 'Pulskortrawlers vangen vis van lage kwaliteit, die stress heeft ondergaan en vaak brandplekken door elektrocutie heeft. Het is onmogelijk om met zulke producten te werken', schreef de opsteller, chef Christopher Coutanceau van tweesterrenrestaurant Coutanceau uit La Rochelle.
De meeste ondertekenaars kwamen uit Frankrijk, slechts eentje uit Nederland, Martijn Kajuiter, die in het Ierse Cliff House Hotel werkt. Het tekent een 'visoorlog' waarin beide partijen het zelfs niet eens konden worden over de meest elementaire feiten.
Nederland en Frankrijk verwikkeld in visoorlog
'Waar de Hollander vist, blijft voor ons niks over', zeggen de Fransen. Zij krijgen nu hun zin van het Europees Parlement. Lees hier alles over het conflict.
Ook met de Britten liggen de Nederlandse vissers in de clinch. De Britse regering wil een einde maken aan de internationale overeenkomst die onder meer Nederlandse vissers het recht geeft in de Britse kustwateren te vissen.
Schepen, natuur, vissers en windmolens eisen meer en meer ruimte op in de Noordzee. Voor de Zeeuwse en Belgische kust wijzigen daarom de vaarroutes. Dat leidt tot bezorgdheid bij de beroepsvissers.